Fiske med balansare - Dan Esbjörs

Lassebalansare Lassebalansare

När jag för ca 10 år sedan kom i kontakt med Balanspirkkungen Lars Andersson från Borlänge förändrades mitt Abborrfiske en hel del. Efter att man mer eller mindre sett det som ren slump när man fått en större fisk på kroken till att förstå att det faktiskt går att rikta sitt fiske på de större randiga.

Som tävlingspimplare sedan många år så har man ju haft vertikalpirk som standard.

Lars intalade mig att man tar mycket större fisk med balanspirk, men att man måste ha ett stort tålamod och att tro på det man gör.

Mina första försök gav mersmak när man såg att det faktiskt fungerade.

Det viktiga är att man har en Balanspirk som simmar bra och har krokar som kan fastna i fisken.Tyvärr så finns det många balansare som lockar till många hugg men som det är svårt att kroka fisk med. Har man en modell som är platt under så behövs inte mycket rörelse för att få den att simma. Har man sedan en lagomt mjuk styrstjärt så åker den lätt in i munnen på fisken. En stor plastfena i stjärten gör det ofta svårare att kroka en fisk. Trekrok under anser vi att ej behövs. Där hugger väldigt ofta en abborre på 20-30 gram som gör att man blir hindrad i jakten på de stora.

UTRUSTNING.

Använd ett pimpelspö med styv topp så det går att göra ett rejält mothugg. Linan bör vara 0,25 mm i nylon. Det är inte bara linans styrka som avgör utan även att den töjer sig mindre vid djupare fiske och är lättare att hantera om man har lite grövre diameter. Styrkemässigt skulle det nog räcka med 0,20mm. På våren kan man använda flätlina när temperaturen tillåter.

Isborren är bra om den är minst 130 mm i diameter. Det underlättar när Abborren på 1 kg + sitter i andra ändan.

FISKETAKTIK.

Sök vid djupgrund, djupkanter utanför grunda vikar. Det finns många platser som de stora verkar trivas på.Förmodligen så är det väl så att de följer stim med småfisk för att kunna ta sig en matbit då och då. Ni som läser det här har förmodligen koll på var de stora brukar hålla till i de sjöar ni fiskar i. Ge balanseren en chans. Ge inte upp, fortsätt borra och sök. Lämna gärna vertikalpirken hemma så ni inte frestas att börja dra småabborrar. Många av mina kamrater har ramlat i den fällan. Men när man varit med om ett storabborrrace så vet man att det är värt att lägga ner tid på att söka. Min tanke är ofta att i nästa hål händer det.

Det djup som vi fångat flest stora på är 5-7 meter. Men ibland kan man hitta dem grundare eller djupare.

När man känt att de finns på området så ska man ge dem lite extra tid i varje hål.

Många av mina klubbkamrater har blivit indragna i balansfisket och jag tror inte någon av dem ångrar detta.

Den balanspirk vi använder kallar vi för "Lassebalansen" efter tillverkaren Lars Andersson. Lars har fiskat och tillverkat balansare i många år och testat många olika modeller. Den som vi använder ser mycket enkel ut men simmar fint i vattnet vid minsta rörelse. Lars själv har tagit ca 10 abborrar över 2 kg på dessa, så att den funkar vet vi.

Storabborrhälsningar från

Dan Ersbjörs