2014 > 01


Förra helgen så ställdes dalarnas första deltävling i DM-serien in, men nu känns det som att pimpelsäsongen börjar vakna till på riktigt.
I morgon lördag är det dags för tävling på Svärdsjön i Linghed. En sjö som jag inte tävlat på sedan runt 2004-2005 någon gång. En tävling som hölls i mars om jag inte minns helt fel.

Med tanke på att det inte är någon annan tävling i Dalarna i morgon, så lär konkurrensen bli stenhård. Vilket bara är roligt!
För dem som har följt Facebook-diskussionerna de senaste månaderna så vet vi att Linghed även skall räkna mört på sina tävlingar iår.
Vilket jag inte tycker är någon stor sak, det är lika för alla och skulle man springa på mörten så är ju det bra. Men i det stora hela så tror jag ändå att stordelen av tävlingar kommer vinnas på abborre. Fördelen med en regeländring är att fler kanske känner att de har segerchans.
Om denna regeländring skall göras på SM och DM är jag lite kluven till(jag skulle nog säga nej i dagsläget), men samtidigt så är man väl bara van att gå i samma cirklar som man alltid gått i. Om 10 år kommer ingen reflektera över detta om nu en regeländring skulle genomföras. Det kanske rentav skulle ses som helt befängt om man skulle gå tillbaka till att bara räkna abborre.
I enskilda fall skall det dock tillämpas tycker jag, som vi vet så räknas ju mört på flertalet av de mest besökta tävlingarna.

Hur som helst så ska det bli riktigt roligt med pimpeltävling i morgon och nu känns det som att det är igång på riktigt!

Angående isläget inför SM så är åtminstone jag optimistisk till ett genomförande.
Blidvädret är på ingående de närmaste veckorna och isarna kommer bli väldigt fina den sista månaden fram till SM.
Även fisket kommer komma igång och årets SM kommer med säkerhet bli ett riktigt lyckat arrangemang.

/Erik

Läs hela inlägget »

Lördag 1/2 på Stora Aspen i Fagersta . Start vid reningsverket. Tävlingstid 10 - 14.  Utgång 9.30.

Dan Ersbjörs

Läs hela inlägget »
Etiketter: tävling
Sjökort lungersområdet med avstånd. Lånad av J-E Stange Sjökort lungersområdet med avstånd. Lånad av J-E Stange

Då var det äntligen dags för tävling i Örebrodistriktet. På Lördag inbjuder Götlunda till första serietävlingen för säsongen på Hjälmaren. Start vid Lungers hamn. Tävlingen är öppen för alla. Utgång 9:30. Fiske 10-14. Ingångstid meddelas vid start.

Isläget är bra ute på sjön men vissa områden närmare land har blivit bortruskade. Fisket är säkert påverkat av den sena isläggningen men några brukar alltid hitta på de nappvilliga på Hjälmaren. Lite snö har vi fått men det blåser friskt så räkna med att det finns blanka områden.

Kan ju också tipsa om att det körs tävling i Enköpingsområdet imorgon. http://www.enkopings-amatorfiskarforening.se/

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: tävling

Sedan en tid tillbaka står det klart att nordiska mästerskapen år 2015 kommer att arrangeras i Sveg. Detta efter att Norsjö, som skulle ha arrangera mästerskapet, har blivit tvungna att lämna återbud till både NM samt SM i mormyska år 2014. Det senare övertas av Skinnkroken. NM är inte minst av intresse för dem som lyckas kvala in på SM tävlingarna på Runn om knappt en månad.

Läs hela inlägget »

Hittade de här bilderna i Facbook-gruppen "Vi som gillar Ryssa".
Här kan ni läsa om Bromans som skördade stora framgångar för "några" år sedan.

Läs hela inlägget »
Bilden ovan de olika klassegrarna fr.v. Mikko Paso, JSFK (ÄHV), Peter Berg, ESFK (HV), Maj Pietilä, FKF (ÄDV), Carina Widerberg, TPF (D), Roger Johansson SPF (H), David Öman, TPF (ÄHJ) och Jeanette Sk Bilden ovan de olika klassegrarna fr.v. Mikko Paso, JSFK (ÄHV), Peter Berg, ESFK (HV), Maj Pietilä, FKF (ÄDV), Carina Widerberg, TPF (D), Roger Johansson SPF (H), David Öman, TPF (ÄHJ) och Jeanette Sk

Nu har vi kört igång distriktstävlingarna i Stockholm också!

Lägg gärna ut nedanstående rapport!

"Roger Johansson - Täbymästare!"
När öppna Täbymästerskapen i pimpel (årets första DM serietävling) avgjordes på Ullnasjön i Täby deltog 83 deltagare som bjöds på ett mycket trögt fiske.

Högsta totalvikt hade Roger Johansson, Stockholms PF på 2150g!
Fisket i vasskanterna var otroligt trögt och merparten av fisken togs utpå på sjön på 3-4 meters djup.

Vid trögt fiske kan man många gånger lyckas med tafs eller mormyska, men ingen större framgång den här dagen för de som provade.

Ett energiskt borrande för att hitta de små fläckar som fisken nappade på vad det som gällde.
För när man hittade fisken så nappade de och tog tre-kroken bra!

Vanligt verikalpirksfiske med trekrok i 16-14 storlek var melodin samt att verkligen utnyttja de få hål med fisk som bjöds.
Bilden ovan de olika klassegrarna fr.v. Mikko Paso, JSFK (ÄHV), Peter Berg, ESFK (HV), Maj Pietilä, FKF (ÄDV), Carina Widerberg, TPF (D), Roger Johansson SPF (H), David Öman, TPF (ÄHJ) och Jeanette Sköld, NSF (DV).

Stort Grattis till er alla och känn er jagade nästa helg!

Resultatlista från Täbymästerskapen i pimpel - klicka här:  http://www.sportfiskeboden.com/docs/Resultat%20DM-Serie%204%20Täbymästerskapen%202014.xls

Micke Boettge, Pimpel-rapport Stockholm

Läs hela inlägget »

Fick nyss en kort rapport av PA Nyberg om dagens tävling på Kyrsjön, Bergsjö.

Baddarn drog en baddare på Hugget Nappet i Kyrksjön  Bergsjö. Hans andra raka seger på sjön, han var överlägsen på fina 8,6 kg. Stor Abborren på bilden väger 1318 gr.

Läs hela inlägget »

När tävlingen på Byrviken blev inställd så letade jag och Lars Gullstrand oss upp till Lössnan, Edsbyn. Den sjö som inte direkt levererade förra säsongen när segern togs på 2hg.

Den här gången var det faktiskt ganska bra. Med många vikter över 3kg.

Bäst för dagen var den äldre veteranen Leif Larsson som hade dryga 4kg. Bara några gram mer än bilkamraten B-O Brandås som tog segern i den sammanslagna herr+herrveteranklassen.

Bästa dam blev Rut Backeby på dryga 1kg.

För egen del slutade vågen på 2,4kg efter en totalt bortslösad första timme. Vilket inte går alls då man riktar in sig på fisk med snittet 10-15gr.

De flesta som var i topp hade finare fisk och det kom även upp fisk på dryga kilot.

Mest småabborre hade P-A Nyberg med sina 3,6kg.

/Erik

Läs hela inlägget »
En av tävlingspimpelns stora: Kaj Jonsson En av tävlingspimpelns stora: Kaj Jonsson

Björn Borg har återigen levererat ett porträtt på ett förträffligt sätt. Den här gången möter vi den som kanske har betytt absolut mest för flest pimpelfiskare i vårt avlänga land; dubble SM-guldmedaljören Kaj Jonsson.

Läs och njut, och för er som inte får nog av Kaj i denna skildring så finns ju dessutom hans filmer för beskådan på vår tipssida här på pimpelsport. Mycket sevärt material trots att de har några år på nacken dom också....

Vi på pimpelsport tackar ödmjukt Björn för ditt engagemang och din skrivkonst. Dessa porträtt är stora pusselbitar i den svenska pimpelhistorien!

/Martin & Erik

Läs hela inlägget »
Etiketter: porträtt

I morgon lördag 25/1 var tanken att tävling på Byrviken och tillika Dalarnas DM 1 skulle genomföras.
Men som vissa kanske redan läst på Facebook så ställs denna tävling in p g a årets stora följetång, DÅLIGA ISAR.

DM 1 genomförs istället 8/2 på insjön. En tävling som redan är med i kalendern.
Så det är bara att hoppas det här ordnar upp sig.

För att tala i klartext om isarna så är det på vissa håll på sjöarna bra is, medans det på andra platser på samma sjö är riktigt bedrövliga isförhållanden.
Det handlar alltså om bara några få centimeter med mycket snö på.
Så innan snön vattnat igenom eller smält så kommer dessvärre det att se ut såhär.

/Erik

Läs hela inlägget »
Fjolårets segrare Jonas "300%" Gustafsson Fjolårets segrare Jonas "300%" Gustafsson

Vintern har ju inta vart den bäsat såhär långt. Så det har ställt till det lite även för oss i jakten på att hitta tävlingar.

Men iår blir det ett nytt upplägg där en "större" del av Sverige skall ha möjlighet att delta.
Varför det är ett nytt uplägg?
Helt enkelt för att vi vill prova lite nya saker. Sen får vi se om det blir lyckat eller ej. Men vi hoppas förstås att det blir ett intressant inslag i vinter.

I PDF:en här nedan så finns alla förutsättningar för årets Cup.




/Erik och Martin

Läs hela inlägget »

Nu finns startlistan till individuella sm på Runn ute för beskådan, titta in på sm sidan eller falubygdens hemsida.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/42509941/Startlista%20pimpel-SM%202014%20ind..pdf

Läs hela inlägget »

Det har länge varit osäkert om, var och i så fall när Hedsjöpimpeln skulle arrangeras den här säsongen, men nu står det klart. Tävlingen går av stapeln den 30:e mars kl 11-14 på Hedsjöns grannsjö Mellansjön.

Givetvis ett härligt besked till oss pimpelfiskare!

Läs hela inlägget »

Idag är det den sista anmälningsdagen till Pimpel-SM 2014.
Så se till att era ansvariga för distrikten har anmält er nu så att ni får beträda Runn och Ösjöns isar.

För dem som inte har lyckats kvalificera sig till SM så finns det parallelltävlingar där ni kan delta.
Det här är nu inget som är spikat utan jag har dragit egna slutsatser av de rykten jag hört. Men vad jag tror så kommer dem att hållas på Vikasjön på lördag och Runn vid Storsund(Sundet mot Ösjön) på söndag.
Men det är som sagt inget spikat ännu!

Summan av det hela är alltså att ni måste komma ihåg att skicka in anmälningarna idag! Anmälan görs på de listor som arrangörsklubbarna Borlänge och Falubygden har skickat ut. Alltså inte de som sportfiskarna skickade ut.

/Erik

Läs hela inlägget »

Visst är det lite komiskt vissa gånger, då man sitter och tipsar om hur man skall tjäna sekunder per fisk när man "drar" så straffar det sig på en gång.

Var ut på Runn i lördags och kollade lite is och provfiskade lite på SM-området.
Jag och Jonas gjorde runt 50 hål var, inte ett napp!  Inte det minsta lilla livstecken..

Dessutom hörde jag igår att det var en "hemmastadd" Runnfiskare som hade vart ute både lördag och söndag utan ett enda napp.
Det finns säkert många teorier vad detta beror på, men vi kan väl bara konstatera faktum och hoppas att det kommer bli bättre allt eftersom fram till SM.
Vilket jag tror det kommer bli.

/Erik

Läs hela inlägget »

Igår söndag var jag ut på Runn, ungefär mitt på sm-området.

Isen låg mellan 7-13 cm. Med baa några centimeter snö på isen. Men det har snöat en del inatt.

Idag var jag ut på Ösjön.

Där var isen överlag bättre.

Som tunnast var isrn strax under decimetern. Men som tjockast var den nästan 3 dm.

Mer snö var det helt klart idag. Mellan 5cm och 20cm beroende på vart man var. Bra var det dock att det börjat vattna igenom på vissa håll.

/Erik

Läs hela inlägget »

Hur mycket påverkar egentligen en bra dragteknik, självklart har fisket en avgörande fördel.

Men givetvis är en fulländad dragteknik inte till din nackde. Vi tävlingsfiskare arbetar hela tiden efter att få ner vår pirk/myska så fort som möjligt för att locka till nytt hugg.

Grunderna är ju ganska enkla, fisken skall upp på isen, avlivas och sen skall grejerna ner igen tills nästa hugg kommer. Så långt är vi alla överens, men hur skall man göra för att detta skall gå så fort som möjligt? Med hjälp av några filmer så skall jag beskriva och trycka på vissa detaljer som jag tycker att man skall tänka på. Givetvis skall man köra på det som passar en bäst personligen, men i det stora hela så finns det tid att spara. För vi vill ju ha våra grejer så mycket som möjligt i vattnet, det lönar sig dessutom mer desto bättre fisket är.

Vi tar ett exempel, där två fiskare sitter en hel tävling tillsammans och har riktigt bra jämt fiske. När de väger in sina påsar så har den ene 1kg mer än den andra. Det låter inte så mycket, men säg att fisken har ett snitt på 17gr och vi räknar om det till ett antal på 60 fiskar. Då låter det lite mer, detta är ju ett påhittat exempel för att påvisa vilken avgörande faktor dragtekniken har. Nu skall jag inte säga att det enbart beror på detta, men jag tror det har större inverkan än vad man tror vissa dagar.

Ett hett tips till den som vill förbättra sig inom området att filma sig själv när man är ute och fritidsfiskar. Kolla på detaljer du tycker att du kan förbättra och som du tycker att du gör bra. Åk ut igen, ändra det du inte är nöjd med, filma och sedan analysera det igen. Gör så tills att du själv är nöjd. En fördel är ju då att åka till en sjö där det nappar bra när man tränar på detta.

Jag har 5 filmer här nedan som jag kommer analysera och berätta vad jag tycker är bra och dåligt i tekniken.

Jag har brutit ner ett ”fiskdrag” i 9 olika moment, 9 olika moment som genomförs på bara några sekunder för en rutinerad tävlingspimplare.

-Krokning/mothugg
-Första draget
-Hur man drar fisken
-Hur man tar emot fisken/sista draget
-Kroklossning
-Nedsläpp
-Avlivning
-Linan går ner
-Betet på plats

Film 1
Här är jag ute på Runn en eftermiddag.

-Krokning/mothugg och första draget är ju i det här som flesta fall i samma rörelse.
Vilket gör det snabbare och effektivare, men ökar även risken till att man tappar fisken. Särskilt om man som jag gör ett långt första mothugg.

-I den här filmen drar jag långa drag, vilket syns väldigt väl. Men det går ju fortare så, särskilt min högerarm syns väl då den fladdrar ut som en väderkvarn. Men det kan ha sin fördel också, helt beroende på vilken vinkel man sitter i förhållande till medtävlande. När du drar kan du även anpassa dina drag för att ”komma rätt till fisken” vid ditt sista drag.  Notera även att det är ganska liten rörelsen på överkroppen i övrigt förutom armarna. Vilket kan var till fördel då man väcker mindre uppmärksamhet. (Ni ska få se ett annat exempel i en film längre ned.)

-I den här filmen kan man se mycket väl på första fisken att jag har helt fel timing och ”kommer fel till fisken” när jag får göra ett ”halvdrag” där på slutet. Det här kan vara väldigt svårt vid just första fisken i hålet. Sedan när man vet precis hur djupt det är har man lättare att anpassa dragen för att få fisken rätt handen. Efter fisk ett sitter fisken mycket bättre i handen.

-Kroklossningen är ju lite speciell, här beror det ju helt på hur fisken har bitit över kroken. Men visst finns det olika tekniker här också. Vissa lirkar och andra sliter ut kroken. Vilket som är bäst i längden är svårt att svara på. Här kan man säkert tjäna en del tid, men det är svårt att sätta fingret på vad man skall förbättra.

- Nedsläpp skall i möjligaste mån göras innan avlivning utav fisk. Just för att pirken skall komma ner så fort som möjligt.

-Avlivning skall göras snabbt och effektivt under tiden grejerna letar sig ned till tänkt plats. Viktigare att det går fort om det är grunt, så man är redo när nästa hugg kommer. Alla har väl vart med om när nästa fisk nappar innan man har avlivat den föregående. Det är inte ultimat och hinner man inte med så har jag ingen direkt lösning på problemet.

-När linan går ner, det här gäller ju mest på djupare vatten. Men det finns väl bara småsaker att tänka på. Desto tyngre pirk, desto fortare går det. (Ingen raketforskning) Det största problemet i det här momentet är om linan fastnar i en isen eller snön och därmed sinkar dig. Det är nog även i det här momentet som det lönar sig mest att ha ett varpspö.

-Nu är betet/kroken på plats igen och det är bara att invänta nästa hugg.


Film 2
En till film ifrån Runn, denna är ifrån området där SM-starten kommer att gå nu i Februari. (Filmen är lite mörk, beklagar för det.)

-Krokning och mothugg är väl likt den första filmen, inte mycket mer att kommentera. Jag missar däremot mer fisk i den här filmen. Om detta beror på mig, eller att fisken är mycket mer i tagen den här dagen än på film 1 är svårt att säga. Nappar fisken för bra så missar fisken som bekant också en del hugg.

-I den här filmen drar jag lite kortare drag och det beror till största del på djupet och just för att få timingen på fisken rätt i handen. Dessutom syns det här mindre på håll. Men min högerarm är fortfarande ute och valsar alldeles för mycket för att det skall vara diskret. Men man skall komma ihåg att det är bra just för att få undan linan ifrån hålet när man skall släppa ner pirken igen.

-Fisken sitter någorlunda i handen. Det strular vissa gånger, men det är i början på säsongen och flytet sitter inte riktigt hundra.


Film 3
En till film ifrån Runn

I den här filmen sitter jag och drar dem direkt i handen. Det kanske är lite för djupt för att göra det och det är nog ungefär lika tidskrävande som att dra tre korta drag istället. Men sitter man på rätt djup så är det helt klart överlägset att kunna dra direkt i handen.

Det här med att dra direkt i handen är ju inte heller direkt något man skall göra om man vill smyga.

Film 4
Är på Fredric Ankarberg, jag vet inte riktigt vart han är.

Här tar jag upp det som jag tycker att han kan förbättra och det som jag tycker är bra.

-Vi börjar med själva dragtekniken. Fredric har en relativt stor rörelse framåt när han drar. Vilket syns på långt håll ifrån sidan. Sitter du och andra sidan bakifrån så syns det knapp då de med pendlande framåt oftast drar med armarna ganska rakt ut mot hålet. De böjer sig alltså över hålet när de drar. Fredric drar dessutom ganska korta drag och gör det ännu svårare för den som sitter en bit bakom hans rygg att se hur mycket han drar. Så här gäller det att tänka på hur man sitter i förhållande till sina konkurrenter om vill smyga.

-Den största invändningen jag har på Fredrics teknik är hur han tar emot fisken längst upp på pirken för att sedan lyfta upp abborren i den andra handen och återigen flytta handen som han håller i pirken med för att lossa kroken. Där kan Fredric tjäna mycket tid, uppskattningsvis så är det 1-2 sekunder per fisk som försvinner där. Det låter ganska lite, men vissa tävlingar det kanske krävs upp emot 600st små abborrar så är det någonstans mellan 10-20 minuter som försvinner på det där extra momentet. Dessutom kan jag tänka mig att det blir lite problem med större fisk om man tar fisken i samma hand som man håller spöt i. Det tycker jag personligen att man skall undvika, men det verkar ju fungera bra för Fredric då han som vi alla vet är regerande Svensk Mästare och fjolårets mest framgångsrike pimpelfiskare. Men hade han och andra sidan inte haft det där extra momentet så hade han förmodligen haft en SM-medalj även på Mälaren 2011.

Film 5                     
En film på Martin ifrån Tavelsjön 2009.

Den här filmen tog jag mest med för att konstatera att det syns ganska väl att jag och Martin är skolade i samma sätt att dra. Dock är Martin lite kvickare än vad jag är, vilket dessvärre har synts i resultatlistan vissa gånger. Jag skulle säga att det är taget väldigt mycket efter P-A Nyberg, som var en av de bästa i mellansverige när vi växte upp.

Sen flera år tillbaka och än idag så är Leif Lothström en av de bästa i Sverige på att dra fisk. Vilket Leif har bevisat med både SM-guld på Mälaren och NM-guld på Vikasjön. Vilket är två sjöar där det krävs väldigt mycket fisk i antal för att komma högt upp i resultatlistorna.
Det är lite synd att vi inte har någon film på honom, men han är helt klart en av de vassaste om man ser till ”fisk till fisk”. Alltså från att fisk 1 hugger tills att fisk 2 sitter på kroken.
Men kommer ni nära Leif på någon tävling så kolla gärna hur han bemästrar dragkonsten.

Det skall bli roligt att se vem som bemästrar det här bäst under årets SM på Runn, där det troligen kommer att vara ett viktigt inslag.
Jag hoppas att ni lärt er något av detta, eller åtminstone att jag har väckt tankarna hos er. Vissa tävlingar kan det vara helt avgörande.


/Erik

Läs hela inlägget »

Jag gick in för en snabbkoll på Runn-is och kunde läsa att de har åkt skridskor ända ute vid Hjärklack, Hellmansö och Dejstolen idag. Den var dock svag bitvis och den berörde skridskoåkaren fick vara ganska försiktig.
Men det är ju åtminstone ett tecken på att det är på väg åt rätt håll.

Sedan gick jag in och kikade på webkamerorna och upptäckte en person ute på isen vid Främby Udde. Som ni ser så är han ganska långt ut i sundet.

Men som sagt, var försiktiga om ni skall ut!

/Erik

Läs hela inlägget »

Smedjebackens tävling på Leran ställdes in redan tidigare.

Nu ställer även NGF in sin tävling på Norasjön, tävlingen som är mer känd som Norarycket. Enligt rapport så var isen 3-5 centimeter när det kom 10-20cm fluffig snö. Som bekant så är det aldrig bra med fluffig snö, då den isolerar alldeles för bra.

Vi fick ett mail nu att även Grängesfirrens tävling på lördag är inställ.
Så nu får vi sikta mot nästa helg!

/Erik

Läs hela inlägget »

Idag har det åkts skridskor på Runn och isen skall enligt gästbokeb på runn-is.net vara 8cm vid Roxnäsbadet.

Men ta det försiktigt om ni skall ut. Isen verkade vara ojämn.

/Erik

Läs hela inlägget »

Vi har nu lag till isplanket.com och runn-is.net under vår länksamling.
Skridskoföreningarna har ju normalt bra koll på isläget.
Finns det fler sidor ni tycker vi skall lägga till?

Är det någon sida ni tycker saknas i övrigt i vår länksamling?

/Erik

Läs hela inlägget »

Trots kylans intåg så har det vart några tävlingar i helgen.

Västernorrlands DM-serie 1 hänvisade jag till redan igår. Går att läsa på Pimpelfoppas blogg.
Där segrade hur som helst Janne Johansson, Storfiskarna på 4,7kg. Strax före CFC:s Johan Sjölen, 4,4kg.

I Ljusdal på Växnan så körde även Hälsingland sin första tävling i DM-serien.
Där var det inte heller någon större skräll. Där vann Jonas Granström, Fyra Fiskar på 6,9kg.

På Nässjön i Älvdalen höll Älvdalen ett öppet KM, Vilket Robert Pettersson, Guldkroken bemästrade bäst och vann med sina 7,2kg.
Här har även en resultatlista kommit ut.

För er som är nyfikna på isläget inför SM kan jag gladeligen meddela att det nu ligger is på både Runn och Ösjön. Dessutom fortsätter det vara kallt, så det ser riktigt lovande ut nu.
Här kan ni se bilder på Runn och läsa i Runn-is gästbok om isläget.

/Erik

Läs hela inlägget »

Idag var det meningen att Falubygden skulle ha km. Men pga vanskliga isar och nysnö ovanpå den så ställdes det in. Vissa åkte till Älvdalen och Nässjön, men jag väljer löpbandet i värmen på Friskis istället.

Igår körde Västernorrland sin första serietävling i DM. Mer om detta kan du läsa på Pimpelfoppas blogg.

/Erik

Läs hela inlägget »
Gunnar Palm på SM Sandviken 1975. Gunnar Palm på SM Sandviken 1975.

Vår korrespondent Björn Borg har gjort ett fantasitiskt arbete att porträttera en av pimpelsportens mest betydelsefulla sportfiskarprofiler, pipapirkens skapare Gunnar Palm.

Här nedan kan du ta del av Borgs resultat, som enligt mig kan vara det mest läsvärda som vi fått möjlighet att lägga ut här på pimpelsport. Dessutom öppnar Björn för att skriva fler liknande porträtt framöver, vilket skulle vara en ynnest för oss pimpelfrälsta och den kommande boken om pimpelsporten.

Så vad säger ni, är inte det här intressant läsning så säg!?

/Martin

Läs hela inlägget »
Etiketter: porträtt

Nu börjar det hända saker här!

Äntligen verkar kylan vara på intågande även i dessa "tropiska" breddgrader.

Så håller det här i sig så börjar ett genomförande av SM på Runn vara möjligt!

Det börjar även se mer positivt ut ännu sydligare också.

/Erik

Läs hela inlägget »
Tackar alla som deltog, hela 164 st deltagre. Fisket var jämnt och godkänt med tanke på vattenståndet.
Nu håller vi tummarna att vi har is på annandag påsk !
Mvh Storm
Läs hela inlägget »

Idag har Pimpelsport.se passerat 400 "gilla" på Facebook.
Vilket känns väldigt roligt för åtminstone oss!

Nu siktar vi vidare mot 500 och hoppas på att isarna lägger sig även nedåt i landet.

Jag vill samtidgt tacka arrangörerna Sveg och Ovansiljan för en rolig helg.
Det är sådana här arrangemang som behövs för att "förgylla" vardagen för oss pimpelfiskare.
Även ni som reste långväga skall ha ett stort tack, riktigt roligt med många nya ansikten och höga deltagarantal så tidigt på säsongen.
Såklart ska även ni som "gillar" oss ha ett stort tack!

/Erik

Läs hela inlägget »
Dagens totalsegrare P-A Nyberg med en klassisk termosbild! Dagens totalsegrare P-A Nyberg med en klassisk termosbild!

164 personer hade letat sig till Storhamrasjön idag. Förhållande på sjön var perfekta och det fanns möjligheter att ge sig iväg riktigt långt.

Jag(Erik) valde att ta mig längst upp i Hemsjön och de första 2 timmarna fiskade jag där det normalt inte är något vatten.  Vilket kanske inte var säsongens bästa drag. Men det är inte alltid man vet det! Så efter 2 timmar och endast 1 kg i baljan så letade jag mig några hundra meter hemåt.

Där träffade jag på P-A Nyberg som då uppskattade att han hade runt 6kg.
Så jag kunde inte annat än slå mig ner en bit ifrån och då började även jag få fisk. Fisk med bra snitt var det och nu började bli lite vikt.
Sista två timmarna hade jag riktigt bra fiske och jag vägde in 5375gr. Nyberg hade 8,6kg, vilket räckte till en totalseger och seger i herrveteran. En riktigt fin skalp med tanke på antalet deltagare.

Mina 5,3kg räckte till en 6:e plats i herrklassen. Herrklassen som vanns utav "Laxen" på 7,5kg.
Damklassen vann Carina Widerberg på dryga 4kg.
Juniorklassen vanns på imponerande 5kg, namn noterades ej från min del.

Fisket för dagen i det stora hela var mycket jämnare än det har vart tidigare dagar den här helgen och jag tror de flesta tyckte att det var roligare idag när det ändå nappade lite bättre.

Lite intressanta saker kring utrustning och krokfärger. Vissa gånger diskuteras det mycket om vilken krok man fiskar med. Idag hade Nyberg en mörk krok,
jag hade en gul/orange och det märktes ingen skillnad denna dag. Var fisken där så tog den helt utan bete också. Men det gäller ju att vara på rätt ställe helt enkelt!

Sen är det roligt att se vilken uppslutning det har vart kring dessa tre tävlingar. 87st på målningen, 122st igår på Siksjön och hela 164st idag på Storhamrasjön. Vilket får ses som väldigt imponerande med tanke på att vi bara är inne i januari.

Resultat ifrån alla tre tävlingar kommer ut de kommande dagarna.

/Erik

Läs hela inlägget »

Idag var det dags för Siksjön och imponerande 120 personer hade letat sig dit.
Jag(Erik) har vart på Siksjön ganska många gånger, men det har alltid vart i Mars/April. Så inför denna tävling var det lite annorlunda.
Men trots indikationer på att man borde gå neråt på sjön, så gick jag uppåt som jag alltid brukar göra.

Jag började på ett grund tillsammans med Knoppen ifrån Köping och P-A Nyberg. Vilket började förträffligt bra med fisk direkt på nedsläpp i första hålet och även Nyberg fick fisk i första hålet. Men sen började problematiken. Det var inte alls så mycket fisk som man hade hoppats på och överdelen av sjön kunde närmast stämplas som död efter en timme. Om det ens behövdes så mycket tid för att konstatera det!

Det var alltså ingen som hade fisk på de ytor som det normalt brukar komma någon toppskikt ifrån.

Men det hade nappat ganska bra nedåt på sjön och Hans Erlingsson hade lyckats bäst med sina dryga 5kg, Hans tog därmed hem både herrklassen och totalseger.

Övriga klasser:
Junior: Samuel Larsson, 2,4kg
Dam: Birgitta Jonsson, 3,4 kg. Vann alltså även igår
Herrveteran: Janne Fredriksson, dryga 4kg.

Vi får hoppas på lite bättre och jämnare fiske i morgon på Storhamrasjön.

/Erik

Läs hela inlägget »

Det har pratats om relativt låga segrarvikter på de senaste tävlingarna i Svegstrakten, men oj vilka vilkter vi fått se!

Det här är rapporterna jag fått från tävlingen på Målingen:

Idag vann Anders Hedström, Munkfors, på finfina vikten 10,6 kg före Lars Jansson på 4,9 kg. En bärgssäker seger alltså.

I veteranklassen vann comebackande Björne på 4,7kg!

I dam vann Ljusnans Birgitta Jonsson på 3,9 kg.

Junior fick jag ingen rapport om men tydligen var vikten även där över 3 kg vilket givetvis var en toppvikt! Om någon kan ge en kommentar om vem som vann juniorklassen är vi er evigt tacksamma!

Fullständiga resultat kommer att finnas på Svegs hemsida var det lider...

/Martin

Läs hela inlägget »

Jag kontaktade tre erfarna fiskare på de vatten som det arrangeras tävlingar på i helgen, så att ni som inte fiskat på dessa sjöar får ett litet hum om vad som gäller.

Hans Erlingsson,Svegs SFK, om Målingen:

Allmänt om sjön?
- Det finns flera stenskär och ett antal riskasar i tävlingsområdet (ett 30-tal). Det är nog cirka 40 cm från att sjön är full så dom har tappat den lite, det borde göra fisket bättre. Lite lur för stenar istället då när många ligger precis under ytan nu. Extraskär kan alltså vara bra att ha med sig!

Vad ska man fiska med?
- Man brukar kunna fiska med det mesta men lite mindre grejer är nog att föredra så här års. Blåglitterkrok eller Rosenbergar är bra alternativ!

Vinnarvikt?
- Vi kan väl säga att vinnarvikten hamnar på mellan 3-5 kg och fisket kan vara väldigt varierande. Fint snitt på fisken. För några år sedan hade jag exempelvis 10 kg på 16 fiskar i området!

Daniel Eriksson, Svegs SFK, om Siksjön:

Allmänt om sjön?
En relativt stor sjö med många grund, djupkanter, öar och sund.  Länge sedan vi hade tävling här så här pass tidigt och det blir roligt att se hur fisket är den här gången. Har ju nappat bra på sjöarna runtomkring ett tag nu (läs t ex om tävlingen på Fågelsjön senast) så vi hoppas det håller i sig. De senaste två åren på sista isen har man vunnit på sjöns mellersta och nordliga delar men sedan tidigare vet vi också att den södra kan ge vinnarvikter om man hamnar rätt.

Vad ska man fiska med?
Man har vunnit på både trekrok, tafs och mormyska på sjön sedan tidigare så alla tre metoder går säkert hem även nu, speciellt eftersom vi kommer att räkna både abborre och mört.

Vinnarvikt?
Sjön bör betraktas som relativt hårdfiskad, och normalt sett blir det det alltså inget ösfiske. Vinnaren har mellan 4-6 kg. Snittvikten på abborren ligger normalt på 80-120 gram.

Jörgen Storm, Ovansiljans SFK, om Storhamrasjön:

Allmänt om sjön?
Stor sjö med många alternativ. Har aldrig fiskat där den här tiden på året men vet att ett gäng från småland var där förra helgen och körde kula. Vinnaren hade över 7 kg, dock gick fisken tydligen på lite djupare vatten (3-5 meter) då vilket är mer än vi är vana vid.

Vad ska man fiska med?
Helt säker på att det är aktivt trekroksfiske som är melodin och att vi som fiskar där på våren kan bjudas på rejäla överraskningar. Kan mycket väl vara andra ställen som gäller nu!

Vinnarvikt?
Just nu ligger det 10 cm snö på isen. Gör en försiktig gissning på 5-7 kg.


Hoppas ni blev en smula klokare i alla fall!
/Martin

Läs hela inlägget »

På länken nedan kan ni höra en intervju med Jonny "Fäsa" Persson, Ovansiljan ifrån P4 Dalarnas morgonprogram.
Jag tycker absolut ni skall lyssna på detta.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/304804?programid=2813
Börja lyssna vi 19:20 in i klippet.

/Erik

Läs hela inlägget »

När vi gjorde lite omjusteringar på hemsidan i höstas så försvann dessvärre länken till våra norska kompisar på Pimpelkonk. Men nu finns den återigen under fliken länkar här längst upp på sidan.

/Erik

Läs hela inlägget »

Söndagens tävling går på det klassiska tävlingsvattnet Siksjön strax söder om Sveg. Vinnarvikten brukar ligga på 4-6 kg men då är allt som oftast tävlingen på vårkanten så det blir intressant att se vad vikterna hamnar på den här gången!

Läs hela inlägget »
Etiketter: tävlingar

Till att börja med skall jag(Erik) kort sammanfatta slutet på 2013 som jag tyckte kändes mer upphaussat än på väldigt länge. Möjligen för att allt koncentrerades till just den region där jag håller till i vanliga fall.
Tar vi HDH-Cupen som ett exempel så slog denna alla tiders rekord med ett enormt deltagande på alla 3 tävlingar och vi hoppas att det fortsätter i den stilen de kommande åren så kanske även statusen på att ta hem HDH-Cupen får sin rätta proportion. För gudarna skall veta att det är en rejäl skalp då det är många SM-medaljer som ställs på startlinjen varje år. Det talades även om att vandringspriser skall upprättas till nästa år.

Ser jag till min egen del, så var december en helt klart godkänd månad med 4 prisplatser av 4 möjliga med Vassjön som toppen, både placerings- och fiskemässigt.
Premiären på Stora Tandsjön vill jag gärna glömm och även så 2014:s första tävling på Fågelsjön där jag skenade iväg långt ner på sjön och för första gången räknade antalet borrade hål på en tävling. Vilket var lite deprimerande, då jag kunde konstatera att jag hade 39 bomhål mellan fisk 1 och 2.
Det totala antalet borrade hål på tävlingen blev till slut 90(56 efter halva tävlingen).
Lägg därtill några km gång/jogg (6-7km ToR) och vi kan konstatera att det är ganska fysiskt krävande att vara pimpelfiskare ibland.

Eller så är det bara ett konstaterande på att vissa är dummare än andra.
För under tiden satt Jocke Lennartsson och lyfte den ena fina abborren efter den andra och tog en helt sanslöst överlägsen seger där han dubblade 2:ans vikt.

Några som också måste omnämnas är Tomas Leijon med följe som har vart på nästan varje tävling här uppe. Helt otroligt då de har i runda slängar 100 mil ToR till tävlingarna. Men de är ändå lite hälsosamma då de endast åker de helger då det är 2 tävlingar  här uppe.

Slutligen måste den kommande trippelhelgen nämnas med måndagens tävling på Storhamrasjön som den största nyårsbomben av dem alla.
En tävling som kommer att bli väldigt intressant, där de största funderingar för egen del är hur pass bra sjön är vintertid om man jämför med de sena vårtävlingar som den normalt håller.
Är det samma ställen som gäller?
Hur mycket högre är vattenståndet nu, jämfört med i mars/april?
Dagens nivå är 310,758 meter över havet, vilket är väldigt när maxnivån 311,2 m.
Miniminivån är 308,7 m. Så m a o så är det mycket mer vatten än vad vi är vana vid.
Hur påverkar det här fisket?
Det är frågor som besvaras på måndag, det är en riktigt trevlig avslutning på årets julledighet som Sveg och Ovansiljan bjuder på.

Hoppas ni alla har möjlighet att komma!
Själv vilar jag nog en av dagarna då det redan har blivit 7 fiskedagar sedan den 21:a december och isen lär ju ligga länge till! Åtminstone för oss här "uppe".

/Erik

Läs hela inlägget »

Till helgen arrangeras det tre tävlingar a la 4 timmar vardera i Sveg/Orsa området för alla pimpelsugna. Det kommer med all säkerhet bli en härlig helg med fint  och varierat fiske i hårdaste konkurrens. Passa därför på och känn på hetluften inför SM och övriga vårtävlingar redan nu!

Lördag: Insatstävling på Målingen, Sveg. Tävlingstid 10-14.

Söndag: Insatstävling på ännu obestämt vatten, Sveg. Bestäms imorgon den 2:a, så håll koll. Tävlingstid 10-14.

Måndag: Insatstävling på Storhamrasjön. Start vid dammen. Tävlingstid 10-14.

Mer info om startplats osv vid lördagens och söndagens tävlingar finns inom kort på Svegs hemsida och Ovansiljans telesvarare.

Välkomna önskar Svegs SFK och Ovansiljans SFK.

Läs hela inlägget »
Etiketter: tävling
Arkivbild: Dagens totalvbinnare, Jocke Lennartsson Arkivbild: Dagens totalvbinnare, Jocke Lennartsson

Dagens Nyårsnapp på Fågelsjön samlade ett 40 tal pimpelsugna och fisket skulle visa sig vara överraskande bra för somliga!

Jocke Lennartsson, Woxnadalen, vann överlägset seniorklassen på nett 13,4 kg! Jocke hade ungefär dubbelt så mycket som Daniel Eriksson, Sveg, på andraplatsen.

Lika överlägsen var Maud Eriksson, Sveg, i damklassen med sina 5,4 kg.

I veteranklassen gick segern till Ljusdal och Bernt Forsblom på 6,3.

Grattis till alla er!

Fullständiga resultat här!

/Martin

Läs hela inlägget »

Kommande tävlingar

Våra sponsorer

loading...
PIMPELSPORT CUP 2024


1. Per Chefen Nilsson 550 p 
2. Tomas Hulån Olsson 512 p
3. Tomas RM Larsson 496 p
4. Jonas Gustafsson 461 p
5. David Öman 456 p
Se komplett lista här

PIMPELSPORT MORMYSKA CUP 2025 - 4/18

1. Mankan Andersson, 55 p
1. Marino Sanvincenti, 55 p

3. Frode Nerberg, 47 p
4. Jimmi Bornström, 43 p
4. Johan Axelsson, 43 p
Se komplett lista här

Senaste kommentarer