Grundkurs i tafsfiske
Många ser tafsfiske som något komplicerat och svårt, när det egentligen till utförandet är betydligt enklare än trekroksfisket. Tafsfiske kan hjälpa till från de trögaste till bästa sjöarna och fångar mycket stor fisk. Jag tänkte i två inlägg gå igenom lite grundläggande kunskap om tafsfiske. Vi börjar med utrustningen och i kommande inlägg blir det teknik och taktik.
Pirkar
Det finns en mängd pirkar som är gjorda för tafsfiske gemensamt för nästan alla är att de är symmetriska dvs båda sidor är likadana. Detta gör att de har en glidande gång i vattnet och sjunker i den vinkeln de släpps. Generellt fiskar jag med större(längre) pirkar till tafsfisket än vanligt trekroksfiske. 50 - 70mm pirkar föredrar jag och gärna lite mer tyngd i pirken då man vill ha ordentligt sträck i linan för att se nappen på linan bra. Jag kör personligen med mankanpirkar och några olika modeller av den "gamle mannen" från Finland. Pirken har inte lika stor betydelse som vid trekroksfiske då man försöker reta och stressa fisken till napp. Tafsfisket handlar mer om att låta fisken ta betet i sin egen takt och då skall man inte röra pirken onödigt mycket.
Spön
På spösidan finns det tre olika typer att prova mellan; spö utan och med nappindikator, spön med supermjuka klingor ("svajspön"). Jag kör med de två förstnämnda men har även använt svajspön. Svajspöna är lite svårare att kroka med då men ger tydliga nappsignaler så länge man gungar lite försiktigt på pirken. Vanliga spön utan indikator kräver att man kollar linan där den skär vattnet för att se nappen. Man kan tror att man skall kunna känna nappen men uppskattningsvis 75% av nappen visar sig bara som en störning eller en försiktig rörelse i sidled. De större abborrarna är i ännu högre grad försiktigare enligt mig.
Nappindikator till vanliga spön kan göras av flera olika material. De grövsta plastfilmsindikatorerna till mormyska eller en bit silikonslang fungerar bra. Silikonslangen fäster jag genom toppöglan och drar in ca en centimeter på spöklingan. Sedan lindar jag försiktigt fast delen på klingan med en liten silvertejpremsa. Inte för hårt för då får man inte igenom linan och indikatorn böjer sig inte mjukt utan blir lätt spänstig.
Det är viktigt att längden på indikatorn eller grovleken på materialet är anpassat så indikatorn hänger nästan rakt ner när pirken är i vattnet. Givetvis spelar djupet in då men i alla fall grundare än 2m. Indikatorn använder jag bara som en skakdämpare och störningssignal. Att försöka kroka ett napp när man ser det på en indikator som står rakt ut är nästan hopplöst. Även med indikator är det viktigaste att kolla på linan för att snabbt se nappen.
Personligen fiskar jag numera utan indikator på grundare fiske 0-4m men blir det djupare tar jag gärna ett med indikator. Svajspön har jag tillsvidare lagt åt sidan.
Mormyska och krokar
Traditionellt skall myskorna vara lätta och diskreta i färgerna men här finns det många varianter att testa då det inte är ett speciellt utforskat område. Jag tillhör dock de som bara ser myskan som en transportör av betena så därav mina tips. Kroken skall vara vass och tunn i godset med fördel gjord på någon krok gjord för mete av småfisk. Detta för att betena inte skall gå sönder när man trär på de och att de skall kroka vid minsta lyft av spöt. Krokskaftet skall vara långt och en tumregel är att avståndet från krokspets till innerst på böjen skall vara kortare än avståndet från kroppen på myskan till krokspetsen. Kort avstånd från kropp till spets är inget jag fått att fungera om inte fisken biter väldigt bra men då funkar ju också allt.
Från vänster; Hemgjorda färgmyskor, Blåmyskor, Vimpirken myskor, Mankan 51 bred och finska tafspirkmodeller
Att myskorna är lätta gör att de faller långsammare när pirken kommit ner vilket är en bra trigger för sega abborrar. Dessutom får man lättare knutar på tafsen med tunga då de kan slå runt. Jag använder 90% myskorna med hål genom kroppen till tävlingsfisket när man mestadels är ute efter småfisk. Om jag riktar in mig på större fisk så väljer jag gärna en med ögla då de med hål har en tendens att kunna nöta av linan efter en tids användning vilket ofta visar sig när en bättre fisk skall krokas. Till större fisk har jag oftare myskor med lite mer kropp och färg.
Knutar och tafsar
Lindimensionen på tafsen beror ju på vilken storlek på fisk man är ute efter. Till småfisk kör jag som standard 0,16mm men använder ända upp till 0,22mm på blåmyskor då man får lite olika egenskaper på rörelsemönstret beroende på hur stel tafsen är. Tafsen fäster jag på pirken med en snapper eller en kort panglänk, kedja där den nedre snappern tagits bort. På detta sätt kan man ha färdiga tafsar med lite olika krokstorlekar, tafslängder och modeller att prova eller snabbt byta ut en skadad eller förlorad myska. Man kan även göra en ögelknut det viktiga är att myskan kan falla ner obehindrat. Fasta knutar vill gärna vandra runt på på pirköglan och det ger en liten båge uppåt på tafsen vilket stör kontakten med myskan. En liten detalj som är oväsentlig för de flesta fiskare men i tävlingssammanhang skall allt optimeras.
Myskorna med ögla knyter jag ögelknut eller fast. Man skall bara se till att myskorna är välbalanserade så kroken pekar rakt ut 90grader från tafsen. Myskorna med genomgående hål knyter jag en spade end kroks knut. Genom hålet uppifrån, lägg linan längs krokskaftet och forma en ögla vid krokböjen. Greppa öglan och krokskaftet och Linda sedan linan 5-8 varv runt krokskaftet. Linan skall sedan genom linöglan som bildas vid krokböjen. Fukta och dra åt försiktigt. Det är väldigt lätt att tunna linor tjorvar sig och då hänger myskan hursomhelst. Tafsen skall bli helt rak och myskan var i våg.
En annan knut många gör är att gå igenom hålet uppifrån 2 ( helst 3 ggr) och sedan gör man så många halvslag man vill över krokskaftet. Funktionen på det är inte bara att säkra knuten utan förhindrar också att betena glider upp på krokskaftet.
Längden på tafsarna brukar jag hålla inom 1,5 – 2ggr pirklängden eller 10 – 15cm. Endast i undantag fiskar jag med kortare tafsar. Längre kan jag använda om jag fiskar statiskt.
/Jesper
Kommentera gärna:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Pontus » Säsongssummering: ”VIM skryllan är en fantastisk skapelse, men i min mening så är den alldeles för ..”
-
CALLE ANDERSSON » En SM-resume och en slutsummering av Pimpelsport Cup: ”Så underbart med er podd ;-)”
-
Daniel » Grundkurs i tafsfiske: ”Fantastiskt bra information!. Jag och tvillingbrorsan(33 år) har precis börjat m..”
-
Svea » Revsunds loge: ”Min pappa är bäst❤️”
-
Hulån » Ny säsong och ett år till med Pimpelsport: ”Ta en startavgift för cupen. Tror dom flesta skulle vara med på det. / Hulån ”
Bloggarkiv
- ▼ 2025 (2)
- ► 2024 (28)
-
►
2023 (28)
- ► december (1)
- ► november (2)
- ► april (4)
- ► mars (6)
- ► februari (7)
- ► januari (8)
- ► 2022 (26)
- ► 2021 (3)
-
►
2020 (45)
- ► augusti (1)
- ► juni (1)
- ► maj (1)
- ► april (5)
- ► mars (21)
- ► februari (10)
- ► januari (6)
-
►
2019 (85)
- ► december (4)
- ► november (4)
- ► augusti (1)
- ► maj (1)
- ► april (8)
- ► mars (16)
- ► februari (25)
-
►
januari (26)
- Pimpelsport cup 2 i Stockholm
- Inbjudan till Pimpelsport Cup DT2
- Ny podd - #Vita kuvert
- PMC3 - Kyrksjön, Ljusdal
- Detta är ett blogginlägg
-
►
2018 (116)
- ► december (5)
- ► november (2)
- ► oktober (1)
- ► maj (3)
- ► april (17)
- ► mars (41)
- ► februari (22)
- ► januari (25)
-
►
2017 (130)
- ► december (9)
- ► november (5)
- ► oktober (3)
- ► juli (2)
- ► juni (2)
- ► maj (3)
-
►
april (21)
- Pimpelsport Mormyska Cup - avgörandet...
- Sverige har fått ett nytt mormyskalandslag.
- Sverige har mycket att lära av toppnationerna.
- ► mars (34)
- ► februari (23)
-
►
januari (28)
- VM kval till World Ice Fishing Championship (VM mormyska), 2018
- Sen Stockholmsrapport
- Sveriges landslag i pimpel till NM!
-
►
2016 (154)
- ► december (9)
- ► november (9)
- ► oktober (3)
- ► september (1)
- ► augusti (1)
- ► maj (4)
- ► april (23)
- ► mars (35)
- ► februari (36)
- ► januari (33)
-
►
2015 (230)
- ► december (27)
- ► november (8)
- ► oktober (4)
- ► september (4)
- ► augusti (4)
- ► juli (1)
- ► juni (1)
- ► maj (5)
- ► april (30)
-
►
mars (73)
- Sportfiskemässa i Limmo
- Storfiskarnappet avgjort!
- En kortare film med segerintervju på Hedsjöpimpeln
- Summering Svärdsjön
- Annika Skoog vann på Svärdsjön
- Lena Eriksson tog hem Busjönappet
- Resultat Nordiska mästerskapen 2015
- Finn Willy intar scen
- Sverige vinner nationskampen!
- Detta är ett blogginlägg
- Svenska laget
- Summering
- Invägning
- Jesper kämpar på
- Norska herrjuniorer
- Längst bort
- Full aktivitet på isen
- Media på plats
- Starten har gått!
- Finlands betesutdelning
- Startfållan
- Lagledare
- Info från tävlingsledaren
- Liveblogg
- ► februari (34)
-
►
januari (39)
- Påven visade klassen på Grängen
- Andra tävling i Pimpelsport Cup
- Ett roligt initiativ
- Rapport ifrån Stockholm
-
►
2014 (209)
- ► december (25)
- ► november (16)
- ► oktober (7)
- ► september (2)
- ► juli (2)
- ► maj (5)
- ► april (26)
- ► mars (43)
- ► februari (41)
-
►
januari (42)
- Porträtt av pimpelmäster Kaj Jonsson!
- Inställt Byrviken - Dåliga isar oroar ännu
- Pimpelsport Cup
- Individuell startlista SM
-
►
2013 (298)
- ► december (33)
- ► november (25)
- ► oktober (12)
- ► september (1)
- ► augusti (2)
- ► juli (1)
- ► juni (3)
- ► maj (9)
- ► april (47)
- ► mars (53)
-
►
februari (67)
- Summering av SM - Thomas Larsson
- Anmälda till Pimpelsport Cup
- Intervju inför Mållången/Grängen - Dan Persson
- Isfiske - Ny olympisk gren???!!
- Startplatser på Mållången och Grängen
- Pimpel SM 2013 ~ Drömmen som gick i uppfyllelse!
- Cancertävlingen
- Strul med sidan
- Resultat SM
- Pimpel i tv
- Lite mer om SM
- Bästa laget!
- Slut
- Mycket folk i starten
- Det är tufft
- Jesper Dyberg
- Mitt på sjön
- Klunga
- Det håller sig
- Snart start
- Pokalen
- ► januari (45)
- ► 2012 (86)
Länkar
Etikettmoln
årets eldsjäl tillverkning båtpimpel landslag tafsfiske stockholm järfällamästerskapet fiske med balanspirk stig granströms betraktelser pimpelsport cup 2018 tävlingmöte kläder påsk jämtcupen tips porträtt sponsorer sportfiskarna mormyska pimpelbibeln övrigt fiske intervju psc sm tävling tävlingsrapport tävlingar pimpelsport cup nm utrustning resultat pimpel korrespondenter pimpelpodd podcast hdh-cup debatt film pimepsport cup 2018 björn borg head to head omröstning arkiv sverigesvepet historia krokar demokrati tipstävling nostalgi summeringar täby masters
Jag tycker att pimpelfisket nått en ny demension i utveckling nu när duktiga fiskare delar med sig på nätet istället för att gömma krokasken för konkurrenter.
Det är ju kanon om vi drillade tävlingsfiskare kan hjälpa konkurrenter till utveckling eller fritidsfiskare till ett effektivare fiske.
Hoppas fler duktiga fiskare hakar på och avslöjar lite tips åt pimpelsverige, kanske kan det utöka tävlingsfisket på sikt.
C: Det skall bli åtminstonde en del till och förhoppningsvis är den klar på Tisdag.
Man kan ju nästan tro att jag lärt dig, varenda bokstav är klockren.
Mycket väl förklarat :))
Hae't Gött !