Debatt: Vilken väg väljer vi?!
Vad är viktigast för oss inom pimpelsporten? Att utforma sporten till fördel för dem redan inbitna eller att medvetet utforma den i syfte att försöka locka nya förmågor. Frågan är högst relevant och varje klubb bör diskutera hur man gör idag, och hur man bör agera i framtiden. För egen del är jag övertygad om att vi måste locka nya förmågor till sporten för att den skall utvecklas på sikt men då krävs det också att vi i vissa fall frångår vår egoism och egna trygghet. Och detta gäller ända upp från Sportfiskarnas tävlingskommitté till gräsrötterna i våra klubbar.
Två exempel:
Dec 2011. Ett välkänt gäng inbitna fiskare från Hälsingland ger sig ut över sjön Ullungen en kall decembermorgon. Det är tävling och för första gången på 10 år är jag med på Lucianappet. Jag kör på det jag kan under tävlingen men resultatet är dessvärre inte särskilt imponerande (trots att jag säkert är i topp vad gäller fysisk kapacitet gentemot de andra). Dom flesta seniorer och veteraner har betydligt mer i vikt än mig. Väl hemma hos mina föräldrar berättar farsan att jag missade den fläck som brukar vara bäst (nu för tiden) på Ullungen med si så där 1,5 meter (det gick tydligen en liten kant där). Han gick dit efteråt och fick några bra hål.
Mars 2013. Kvällen innan tävling på Grängen. Farsan ska inte vara med, p.g.a. ett trasigt knä, och berättar för min kusin Erik utifrån ett antal landmärken var det kommer att nappa bäst på ett relativt stort område. Mycket riktigt, Erik blir tvåa och ettan sitter också på nämnd fläck.
Tjusningen med pimpelfisket, d.v.s. att med erfarenhet, planering och utförande få mest fisk, kan ses ur en tudelad verklighet. För samtidigt som det är en konkurrensfördel att veta mer än andra (det är ju just det man vill), så kan det enligt mig påverka nyrekryteringen negativt om vissa vet för mycket för ofta. För vilken nybörjare finner en tjusning i att bli sist i resultatlistorna tävling efter tävling bara för att de erfarna vet mycket mer? Få personer med tävlingsdjävulen i sig i alla fall. Men har vi för vana att köra våra tävlingar på exakt samma vatten där alla kan sina fläckar, kanter och stenar år efter år så bygger vi defacto vår egen grav för nybörjare. Dom har banne mig inte en chans att hävda sig! Jag, som erfaren tävlingsfiskare som t.o.m. är sprungen ur bland annat Ullungens vatten, hade inte en chans mot de som varit med på alla tävlingar som anordnas där de senaste åren. Hur skulle det då vara med en färsking? Hur känner denne sig i bilen på väg hem? Och vad motiverar denne att åka iväg på nästa tävling där återigen alla andra vet allt om sjön?
Konklusion: Jag tror inte vi kommer locka tillräckligt många nya till sporten om vi inte vågar utmana och bjuda på oss själva oftare. Att våga ha olika tävlingsformer, kanske räkna olika fiskarter och välja udda sjöar ökar självfallet slumpfaktorn roll. Det kan faktiskt innebära att någon kan skrälla, att även nybörjare kan känna att de har en chans. Men då gäller det alltså att vi lämnar vår trygghetszon, att vi medvetet söker nya outforskade strategier.
Och det är utifrån denna utgångspunkt som jag och Daniel diskuterade fram våra motioner till tävlingsmötet (dom kan ses som exempel på hur man skulle kunna få fler att få upp ögonen för sporten). För skulle jag vara egoistisk så vet jag att enbart abborre passar mig bäst (helst också stora tävlingsområden på alla tävlingar där jag kan springa min mil, fiska ensam medan många av er andra får trängas närmare starten). Jag vet att Sveg inte är en av dem klubbar som har problem att sätta samman 4-mannalag inför dm och sm (men vet samtidigt att många andra mindre klubbar har problem). Jag vet också att ju mindre seniorklassen blir, ju större chans har jag ju själv att nå framgång på SM. Men är det så jag bör tänka? Mitt svar är nej, vad är ert?
Min förhoppnings är således att vi väcker denna fråga till liv, för jag tror den är avgörande för pimpelsportens framtid.
/Martin Södergårds
Kommentera gärna:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Pontus » Säsongssummering: ”VIM skryllan är en fantastisk skapelse, men i min mening så är den alldeles för ..”
-
CALLE ANDERSSON » En SM-resume och en slutsummering av Pimpelsport Cup: ”Så underbart med er podd ;-)”
-
Daniel » Grundkurs i tafsfiske: ”Fantastiskt bra information!. Jag och tvillingbrorsan(33 år) har precis börjat m..”
-
Svea » Revsunds loge: ”Min pappa är bäst❤️”
-
Hulån » Ny säsong och ett år till med Pimpelsport: ”Ta en startavgift för cupen. Tror dom flesta skulle vara med på det. / Hulån ”
Bloggarkiv
- ▼ 2025 (2)
- ► 2024 (28)
-
►
2023 (28)
- ► december (1)
- ► november (2)
- ► april (4)
- ► mars (6)
- ► februari (7)
- ► januari (8)
- ► 2022 (26)
- ► 2021 (3)
-
►
2020 (45)
- ► augusti (1)
- ► juni (1)
- ► maj (1)
- ► april (5)
- ► mars (21)
- ► februari (10)
- ► januari (6)
-
►
2019 (85)
- ► december (4)
- ► november (4)
- ► augusti (1)
- ► maj (1)
- ► april (8)
- ► mars (16)
- ► februari (25)
-
►
januari (26)
- Pimpelsport cup 2 i Stockholm
- Inbjudan till Pimpelsport Cup DT2
- Ny podd - #Vita kuvert
- PMC3 - Kyrksjön, Ljusdal
- Detta är ett blogginlägg
-
►
2018 (116)
- ► december (5)
- ► november (2)
- ► oktober (1)
- ► maj (3)
- ► april (17)
- ► mars (41)
- ► februari (22)
- ► januari (25)
-
►
2017 (130)
- ► december (9)
- ► november (5)
- ► oktober (3)
- ► juli (2)
- ► juni (2)
- ► maj (3)
-
►
april (21)
- Pimpelsport Mormyska Cup - avgörandet...
- Sverige har fått ett nytt mormyskalandslag.
- Sverige har mycket att lära av toppnationerna.
- ► mars (34)
- ► februari (23)
-
►
januari (28)
- VM kval till World Ice Fishing Championship (VM mormyska), 2018
- Sen Stockholmsrapport
- Sveriges landslag i pimpel till NM!
-
►
2016 (154)
- ► december (9)
- ► november (9)
- ► oktober (3)
- ► september (1)
- ► augusti (1)
- ► maj (4)
- ► april (23)
- ► mars (35)
- ► februari (36)
- ► januari (33)
-
►
2015 (230)
- ► december (27)
- ► november (8)
- ► oktober (4)
- ► september (4)
- ► augusti (4)
- ► juli (1)
- ► juni (1)
- ► maj (5)
- ► april (30)
-
►
mars (73)
- Sportfiskemässa i Limmo
- Storfiskarnappet avgjort!
- En kortare film med segerintervju på Hedsjöpimpeln
- Summering Svärdsjön
- Annika Skoog vann på Svärdsjön
- Lena Eriksson tog hem Busjönappet
- Resultat Nordiska mästerskapen 2015
- Finn Willy intar scen
- Sverige vinner nationskampen!
- Detta är ett blogginlägg
- Svenska laget
- Summering
- Invägning
- Jesper kämpar på
- Norska herrjuniorer
- Längst bort
- Full aktivitet på isen
- Media på plats
- Starten har gått!
- Finlands betesutdelning
- Startfållan
- Lagledare
- Info från tävlingsledaren
- Liveblogg
- ► februari (34)
-
►
januari (39)
- Påven visade klassen på Grängen
- Andra tävling i Pimpelsport Cup
- Ett roligt initiativ
- Rapport ifrån Stockholm
-
►
2014 (209)
- ► december (25)
- ► november (16)
- ► oktober (7)
- ► september (2)
- ► juli (2)
- ► maj (5)
- ► april (26)
- ► mars (43)
- ► februari (41)
-
►
januari (42)
- Porträtt av pimpelmäster Kaj Jonsson!
- Inställt Byrviken - Dåliga isar oroar ännu
- Pimpelsport Cup
- Individuell startlista SM
-
►
2013 (298)
- ► december (33)
- ► november (25)
- ► oktober (12)
- ► september (1)
- ► augusti (2)
- ► juli (1)
- ► juni (3)
- ► maj (9)
- ► april (47)
- ► mars (53)
-
►
februari (67)
- Summering av SM - Thomas Larsson
- Anmälda till Pimpelsport Cup
- Intervju inför Mållången/Grängen - Dan Persson
- Isfiske - Ny olympisk gren???!!
- Startplatser på Mållången och Grängen
- Pimpel SM 2013 ~ Drömmen som gick i uppfyllelse!
- Cancertävlingen
- Strul med sidan
- Resultat SM
- Pimpel i tv
- Lite mer om SM
- Bästa laget!
- Slut
- Mycket folk i starten
- Det är tufft
- Jesper Dyberg
- Mitt på sjön
- Klunga
- Det håller sig
- Snart start
- Pokalen
- ► januari (45)
- ► 2012 (86)
Länkar
Etikettmoln
nostalgi tipstävling demokrati krokar historia sverigesvepet arkiv årets eldsjäl tillverkning båtpimpel björn borg pimepsport cup 2018 tävlingmöte tips jämtcupen porträtt sponsorer pimpelpodd mormyska korrespondenter övrigt fiske resultat psc sm tävling tävlingsrapport tävlingar pimpelsport cup nm utrustning intervju pimpel pimpelbibeln sportfiskarna podcast hdh-cup film debatt head to head omröstning påsk kläder summeringar täby masters pimpelsport cup 2018 stig granströms betraktelser fiske med balanspirk järfällamästerskapet stockholm tafsfiske landslag
Sen håller jag med dig Lasse om att det blir mycket snack om sportfiskarnas regler. MEN, det tycker det är befogat! För precis som du påpekar så har våra större byatävlingarna, som tidigare stod för dom lite mer "lokala" reglerna för den breda massan, försvunnit en efter en. Jag håller just nu på att skriva ett kapitel i pimpelboken om stora tävlingar kring Hälsingland och förundras över hur många som har försvunnit under de senaste 20 åren. Nu återstår i princip bara klubbtävlingarna, med Hedsjöpimpeln och Älgeredsnappet som fina undantag. Och på våra klubbtävlingar använder vi oss de facto av sportfiskarnas regelverk vilket gör att den breda definitionen av pimpelfiske, den som tidigare byatävlingarna stod för i form av att räkna olika fiskarter, 2-3 timmarstävlingar, en vuxenklass, jippo vid sidan av själva tävlingen m.m., numera är sällsynta företeelser. Min ståndpunkt är att klubbarna (Sportfiskarna) måste försöka fylla upp åtminstone en del av det tomrum som uppstått när byatävlingarna gått i graven. Men då måste man våga vrida och vända på varenda sten, på alla "heliga kor" även inom sportfiskarnas regelverk. Sen om det innebär att all fisk ska räknas, att vi ska ha lottade tvåmannalag eller pris till största fisk är för mig mindre viktigt om man har färdriktningen klar för framtiden.
Och jag kan utifrån ovanstående resonemang passa på att skicka ytterligare en synpunkt till er som är intresserade av pimpelfiskets framtid (för jag hävdar att sportfiskarna har en viktigt roll att stödja och vägleda oss klubbar eftersom de är vår riksorganisation). Läs igenom tävlingsverksamhetens verksamhetsplanering för kommande år (finns i underlaget till tävlingsmötet). Jag som till vardags arbetar med kvalitetsfrågor är åtminstone inte imponerad. Inte ett specifikt, mätbart, accepterat, realistiskt, tidsatt mål så långt ögat når. Min känsla är att vi kommer att stå kvar i samma frågeställningar vid tävlingsmötet om två år om vi inte börjar debattera och ställa högre krav redan nu.
Tips å tricks för hur fisket ska gå till finns längst uppe på sidan under rubriken "Tips". Hoppas även att det kommer in lite mer för nybörjaren där ang var man ska söka fisken bla.
precis dessa ord har man fått höra gång på gång.inte kul o väga in en hygglig påse på 3kg när proffsen väger in 7kg på samma område. ?
då bättre o gå på egen känsla o prova egna områden.
Sen är då frågan hur o med vad skall man fiska med?.
spelar pirk el krok någon roll.?
bete?
Jag förstår att reglerna vid SM/DM måste vara strikta.Men vid andra tävlingar kanske man mer ska lyssna till arrangörerna. Visst ska Sportfiskarnas regler följas i det mesta( 5m mellan de tävlande, fisken ska avlivas, borren borras fast mm).Men ibland så kanske det lokalt behövs lite andra regler. Vi ska passa oss för att skrämma bort föreningar som vill göra något kul under vinterhalvåret.
Angående att det är svårt för nybörjare kan jag till viss del hålla med om.Många gånger får de rådet att "du måste vara med där fisken är" eller " spring dit där många sitter samlade så får du fisk". Ofta ger dessa råd bara att han/hon kommer efter de som är på dessa platser. Jag själv skulle nog ge rådet att fiska där du tycker det ser bra ut, ställen du tror på,vara noggrann, osv. Lyssna på de duktiga HUR du ska fiska inte så mycket var. Lär hur pirken ska ryckas för att få den rätta gången och sen gör du det om och om igen. Till slut så kommer framgången garanterat.
Året därpå når nybörjaren topp-300. Och året därpå då…
Detta är kanske rena fantasier om stora arrangemang? Hur ska en arrangör klara det? Tja, jag anser att vi (Sportfiskarna) bör sluta att lägga ut arrangemangen på klubbar som ”offrar sig” och tar arrangemanget för att ingen annan gör det. Visst fungerar det och jag vill inte kritisera någon enskild arrangör som gör ett fantastiskt jobb och tar ett enormt ansvar men jag anser att systemet inte är en grogrund för att få till en lärande organisation som förbättrar arrangemanget år från år. Jag anser att vi medlemmar ska utforma vårt förbund så att Sportfiskarna står som arrangör, rent praktiskt, varje år. På så sätt kan vi utveckla och skapa en attraktiv produkt. Idag finns kanske inte de resurserna inom Sportfiskarna..? Anställ då den resursen (eller köp tjänsten av Norsjö SFK ;-)) . Hur ska detta finansieras? Ja, ju fler deltagare ett öppet SM lockar desto större intäkter. Sedan ger en proffsig produkt större möjligheter till reklam- och sponsorintäkter.
Mvh / Tobias Eriksson
För att de tänker vinna? Knappast. För att de gillar skidåkning och motion? Visst, men då skulle de lika gärna kunna göra det i närmsta elljusspår. Jag tror att de ställer upp för att det är ett häftigt arrangemang. Alla pratar om loppet och alla vill vara med. Är det då inget tävlingsmoment utöver de 20-tal åkare som har chans på seger? Jo, det pågår tusentals tävlingar! Någon vill nå topp-2000 eller klara 7 timmar. Någon vill prestera bättre än förra året. Någon vill slå grannen osv. Dessutom skapar loppet en skidfeber som gör att motionärer ställer upp i t ex ICA-loppet i Åsarna... (Inget ont om det loppet.)
För många år sedan räckte det med att servera kaffe och varmkorv i pausen på en seriös hockeymatch. Idag krävs häftiga TV-sändningar, stora arenor med loger och fullständiga rättigheter för att locka publik och skapa ett intresse.
Slutligen, jag tror att skid-VM i Falun blir häftigare och mer intressant om Petter Northug är med än om han inte är med!
Vad vill jag då få sagt med detta? Jo, för att skapa intresse kring tävlingspimpel så är jag övertygad om att vi måste skapa något häftigt som folk vill vara med på år efter år. Något som alla pratar om. Vi måste skapa en bra och intressant produkt. Det arrangemang som har störst potential att bli detta häftiga arrangemang är Pimpel-SM. Ett svenskt mästerskap är i sig en lockelse och gör vi sedan tävlingen till ett bra arrangemang tror jag att folk vill vara med år efter år. På så sätt skapar vi ett intresse.
Det finns många idéer om att vi erfarna ska ta med juniorer och nybörjare. Men vad ska vi ta med dom till..? Vad är det som är så häftigt? Tänk om vi istället skapar produkten och marknadsför den så att det väcks ett intresse hos de som inte tävlat förut! Med en dåres envishet hävdar jag att öppna pimpel-SM är nyckeln till ett ökat intresse! En tävling med många deltagare där alla de bästa är med. Rätt marknadsfört. Något som alla pratar om. Fullt med försäljning och marknader. Mediabevakning före och efter osv. Det kanske en nybörjare kan tycka verkar kul. Kanske anmäler sig nybörjaren!? Visst, det kanske slutar med en 500:e plats men nybörjaren tycker kanske att arrangemanget är så kul att han bestämmer sig för att ta revansch nästa år!? Han går in på pimpelsport.se och ser att Södergårds löptränar, ser en film som visar hur rosa mössan fiskar. Läser att Dyberg växlar mellan tafs och trekrok osv. Året därpå når nybörjaren topp-300. O
- Prova att rekrytera vuxna fiskare
Det görs många satsningar på att få barn och ungdomar att börja fiska - och det är förstås bra. Men det är inte heller fel att försöka locka fiskare i mer mogen ålder - jag har sett flera exempel på folk som har börjat pimpla som 40-åringar och som nu är riktigt inbitna. Det kan vara folk som är fiskeintresserade, men som tidigare inte pimplat, eller folk som fått mer fritid när deras barn har vuxit upp. Om alla tog med varsin ny fiskekompis, skulle vi bli dubbelt så många pimplare... :)
När det gäller motionerna till Sportfiskarnas tävlingsmöte, så är jag tveksam till att de skulle ge särskilt nya deltagare på pimpeltävlingar.
* Om man skulle börja räkna all fisk utom gädda på tävlingar, tror jag på sin höjd att ett litet antal mormyskafiskare skulle kunna dyka upp. Åtskilliga mormyskafiskare pimplar redan, så det blir inte så många nya fiskare. Det kan inte heller uteslutas att en del mer konservativa pimplare tappar intresset och slutar, om tävlingar börjar ordnas på kända "mörtsjöar".
* Tremannalag eller fyrmannalag - för mig är det hugget som stucket och det är mera en fråga om hur man fördelar de fiskare som finns än om att få flera deltagare. Å ena sidan kan det hända att vissa klubbar får ihop tremannalag (men inte fyrmannalag), å andra sidan skulle ett byte innebära att många inkörda lag splittras och att personen som inte får plats får svårt att hitta nytt lag.
* När det gäller klassindelningen är jag helt för att slopa arrangörsklassen, som har väldigt låg status som det är nu. Det skulle stärka de ordinarie klasserna om varje distrikt fick dela ut tre "wild cards". Om man skulle höja gränsen för senior/veteran till 60, skulle vi kortsiktigt få en större seniorklass - men utan nyrekrytering skjuter det bara fram problemet med en åldrande fiskestyrka i fem år. Jag lutar nog åt den föreslagna ändringen i motion 30, som skulle medföra att man är veteran från 56 till 70 års ålder - det känns bättre balanserat på det viset.
Jag tänkte våga mig på lite lösryckt spånande, kring rekrytering och alternativa tävlingsformer.
- Pris för största fisk.
Vem som helst kan råka få en stor fisk - även en nybörjare. Ett sidopris för största fisk kan vara ett bra sätt att ge en liten extra krydda till en tävling.
- Lotta ut ett par tröstpris
Man skulle kunna lägga undan ett par pris och lotta ut bland dem som inte fiskat till sig pris. Jag har för mig att man på pimpelkulorna i Gästrikland t ex brukade lotta ut ett par bingolotter efter den ordinarie prisutdelningen. Det var ett populärt sätt att uppmuntra eventuella nybörjare, eller de gamla trotjänare som alltid var med men sällan fick pris.
- Lottade 2-mannalag
Det här skulle man kunna prova som en kul grej (Gör man inte redan så på Kälarne Cup?) . Om en rutinerad fiskare hamnar i samma par som en nybörjare, skulle den ovane fiskaren kunna få en hel del hjälp och tips.
- Tävling 5 eller 10 största abborrarna
Det här vet jag att de kör mitt i veckorna nere i Östergötland (har läst på FK Jokers blogg) och det verkar vara ett stillsammare alternativ till de vanliga tävlingarna.
- Offra en tävlingsdag och ordna familjedag/trivselträff istället.
Jag har två fiskekompisar - vi kan kalla dem för J och N. J är en rutinerad fiskare som har pimplat sedan barnsben, medan N mest fiskade lax, gädda och gös innan han började pimpla för något år sedan. En av N:s första pimpeltävlingar gick av stapeln på Hörendesjön utanför Sala. Mitt under tävlingen plockade N lugnt fram kaffetermosen, plus ett par paket med mackor. "Ska du ha?" frågade han J - som svarade: "Är du inte riktig..... Det är ju tävling!"
Som exemplet ovan visar, är rutinerade fiskare ofta väldigt tävlingsinriktade och om du som nybörjare har frågor och funderingar så är det inte säkert att du får ordentliga svar eller instruktioner under tävling. En gång i tiden var det min pappa som lärde mig att fiska, genom att sätta sitt eget fiske i andra hand för att kunna visa mig. Om man ska hjälpa nybörjare, kanske man får offra någon tävling och köra träffar inom klubben som mera är av trivselt