Inför Björköfjärden

Emil på fjolårets tävling med 32,7kg. Emil på fjolårets tävling med 32,7kg.

På Lördag är det dags för säsongens första tävling på Björköfjärden och vi tog ett litet snack med bloggaren Emil Sjöberg såhär inför tävlingen.

Jag antar att det är många som är nyfikna, även om de inte skall dit.

 

1. Du har vart ut i veckan. Hur ser förhållandena ut på isen?

Förhållanderna på isen är kanon. När jag var ut så var det mindre än 1 cm snö på blankisen. Det snöar nu men det blir nog inte så många centimeter. Isen var ca 20 cm tjock.


2. Vad tror du om helgens tävling? Hur mycket kommer att kravas i vikt för att bli totalsegrare?

 Det är svårt att uppskatta en vinnarvikt såhär på förhand när man inte vet vilket väder det blir. Om det blir kallt och blåsigt så blir det riktigt tufft att komma upp i de riktigt höga vikterna men vinnaren kommer att ha kring 25 kilo. Om man får sitta hyfsat själv och att Abborren är på taget så är 30+ möjligt bara man klarar av att fiska bra under hela tävlingen och inte fiskar med tumhandskar! :)


3. Varför bör man åka på björköfjärden?

En bra anledning är att vinnarvikterna har legat på mer än 25 kilo på "vårtävlingarna". I fjol vann Baddarn med ca 28 kg, då var tävlingen två veckor senare än i år. Och på Ykrokens tävling i mars ifjol vann Jens på 36 kilo.
Undra hur många det är som har slagit sitt personliga rekord i vikt på fyra timmars fiske på Björköfjärden under dessa år, som har deltagit? Kanske är det en fråga att ställa här på Pimpelsport.


4. Vad har du för råd till dem som skall fiska på björköfjärden? Vad skall man fiska med?

För att lyckas på Björköfjärden så måste man veta hur fisket är. Alla som har varit här vet att fisket är mycket speciellt i jämförelse med andra vanliga sjöar. Man ska nog ha varit här ett par gånger för att vara förberedd på fisket om man ska få över 25 kilo. Man ska vara påläst och fråga många och mycket om hur man fiskar och vad man fiskar med. Det finns massor med information i arkiven på både Vimpirkens blogg och min. Titta på de filmer som vi har gjort så ser du hur man ska göra. Använd en tung pirk som kommer till botten fort, ca 10 cm tafs under och sedan en mormyska full med maggot. Glöm inte att det ska endast vara små rörelser på spöet.

 

5. Vilka områden skall man fiska inom om man vill sitta rätt?

Det finns flera bra områden på fjärden. Inför första upplagan av Superpimpeln så ritade flera från klubben in sina tips på en karta. Den finns på Vimpirkens blogg.


6. Vad rekommenderar du för spötyp?
Norrmännen varpar ju och ni/vi svenskar kör till största del med "vanliga" spön. Vilket är effektivast om vi nu säger att man är jämngod med de båda typerna?

Det finns väl tre spötyper att välja mellan. Varpa, vanligt pimpelspö och rullspö. Det är svårt att säga vad som är bäst då jag inte har fiskat med något annat än vanliga pimpelspöet.
Det har kommit upp 30 + påsar med alla tre så att det är nog individuellt om vad som är bäst.


7. Vad hoppas du på för deltagarantal trots kort varsel?

I fjol var det 25 herrar på Y-krokens tävling i Januari så det blir väl något i den stilen beroende på vädret. Desto mera folk bli det nog på Y Nappet som går på Björköfjärden den 16 mars.

 


Vi tackar Emil för att han tog sig tid och svara och önskar alla som skall till Björköfjärden på lördag riktigt skitfiske!

 

/Pimpelsport

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln