2015 > 11
Helgen som var tillbringade jag på Sportfiskarnas kansli i Sthlm. En utvecklingsgrupp, i syfte att utveckla tävlingsfisket, har tillsats och nu hölls första mötet. Riktigt bra, öppna och givande diskussioner med högt till tak och förhoppningsvis kommer gruppen fylla ett viktigt syfte.
I övrigt då?
Nästa helg börjar den åtrovärda HDH-cupens första deltävlingar. Många lär välfärda till Svegs och Ovansiljans tävlingar och visst blir det extra spännande med ett nytt vatten vid premiären i Sveg. Masjön vid Älvros blir en ny bekantskap för mig trots att jag bott i Sveg i drygt 5 år. När jag frågat runt lite så är dock de flesta Svegare ändå positivt inställda till sjön och helgen som var verkar abborrarna vara riktigt på hugget på vissa sjöar häromkring. Utifrån det perspektivet räknar jag således med att vinnarvikten hamnar över 5 kg. Kom även ihåg att Sveg alltid har en barn- och ungdomscoach med på sina tävlingar, det är bara att säga till när ni löser kort så axlar vi ansvaret att coacha under tävlingen!
Måste även passa på och nämna att jag och Daniel Eriksson var ute och for på en inför-säsong-roadtripp i mellanSverige för några helger sedan. I Borlänge träffade vi kusin Erik och Jonas Gustafsson innan vi for vidare och träffade Thomas Rosa Mössan Larsson och Levi Svedberg i Sandviken. Om ni vill utvecklas som pimpelfiskare råder jag er att göra denna typ av otraditionella resor, för att diskutera pimpelfiske med vänner och bekanta vid sidan av själva tävlingarna (då alla är fokuserade på sitt) ger definitivt mer än många säkert tror. Och att få möjlighet att träffa en legend som Levi gör sju inte saken sämre...
Sedan damp Svenskt fiske ner i brevlådan med mer pimpelgodis än på flera år, bland annat en artikel skiven av mig samt en sida där Erik beskriver hur enkelt det är att göra sin egen trekrok. Hoppas ni tyckte att uppslagen gav er någonting. Om fler vill ha mer skrivet om pimpelfiske och tävlingsfiske i tidningen är det nog helt enkelt upp till oss själva att få det publicerat. Så hem i stugorna och skriv skriv skriv, fota fota fota. Ni vet ju hur mycket intressant som finns att berätta om, eller hur!? Och får ni inte det publicerat i tidningen finns ju alltid pimpelsport.se...:)
Slutligen ska jag även nämna några rader om årets upplaga av Pimpelsport cup. Vi tycker att vi funnit ett ganska bra koncept för tävlingen och den 15 dec släpper vi de tävlingar som ingår i säsongens cup. Vi har även en nyhet gällande cupen på gång som säkert kommer bli rolig att följa. Mer om den när vi släpper tävlingarna.
Vi hörs och ses, kanske redan til helgen!?
Martin
Resultat från Älvdalens tävlingspremiär i helgen.
Jag lägger upp en länk till Sundsjöfiskarnas tävlingar, då de brukar vara av intresse för flera runt i Sverige.
http://www.sundsjofiskarna.se/tavlingar-2/
Inbjudan till påsktävlingar kommer senare.
/Erik
Den första frågan man ställer sig, har krokens färger egentligen någon betydelse?
Jag vill tro det.
Men det finns ju pimplare här i Sverige som bevisat att det inte har så stor betydelse.
Vilken färg tycker du absolut måste finnas med på en krok?
Rött. Fiskar själv mest med en krok vi kallar jordgubben den har rött garn gul limkula med en svart prick på.
Använder du garn, chenille eller endast rena limkrokar?
Nästan alltid garnkrok.
Anpassar du krokens utseende efter tiden på säsongen, sjö och väder?
Nej jag är ganska tråkig måste jag säga kör till 90% med samma krok hela vintern. Byter bara om jag ska fiska större fisk eller mindre fisk.
Har krokens storlek någon betydelse? vad väger in vad du väljer här?
Brukar välja storlek efter fisk men inte en för liten krok...
Vad anser du vara det viktigaste med en bra krok?
Att den håller skärpan länge.
-Den första frågan man ställer sig, har krokens färger egentligen någon betydelse?
Svar: Jag tror att för fisken har färgen mindre betydelse man vet ju inte om fisken ser olika färger. Viktigt är nog att kroken syns väl eftersom den är en huggriktare. Själv vill jag gärna ha en en vacker krok med fina färger som jag gillar och TROR på!
-Vilken färg tycker du absolut måste finnas med på en krok?
Svar: Jag vill gärna ha flera färger på kroken. Rött o gult skall vara med och dominera, gärna med inslag av grönt och blått
-Använder du garn, chenille eller endast rena limkrokar?
Svar: Använder ofta garn o chenille så kroken blir lite fluffig och lättare sugs in i abborrens mun när den nappar.
-Anpassar du krokens utseende efter tiden på säsongen, sjö och väder?
Svar: Inte så ofta kör mest med det jag tror på. Kan pröva annat ibland om fisket är trögt. Kanske klarare färg på blank is och klart vatten. Lite mörkare färger med inslag av blått i mer humusfärgade vatten.
-Har krokens storlek någon betydelse? vad väger in vad du väljer här?
Svar: Använder numera ofta lite större krok sällan mindre än 14 oftast 12 när abborren tar bra även 10 vid större fisk. Kan använda mindre om fisken är liten eller nappar trögt. Man krokar snabbare av fisken med en större krok och den håller mycket bättre och du behöver inte byte lika ofta som med en liten krok. Viktigt är att kroken är hel och vass.
-Vad anser du vara det viktigaste med en bra krok?
Svar: Kroken skall vara stark och hålla bra gärna med långt skaft så krokar du av fisken snabbare.
Viktigast av allt är att hitta fisken och tron på dina egna grejer som du använder. Finns det fisk under isen där du är så kommer den att ta.
Koncentrera dig på att dra upp fisk i stället för att experimentera för mycket med utrustningen.
Skitfiske på Er alla! Vi ses på isvidderna.
Ha det bra.
Lasse Sundberg
Här är ett sammanställt program av de tävlingar som Pierre har fått in såhär långt.
UPPDATERAD LISTA!
Här kan ni hitta en del tävlingar.
Det lär fyllas på efter hand.
Det är Janne Stange som har sammanställt ett program, bra jobbat!
http://web.comhem.se/u88603742/pimpelfiske/tavlingsprogram2015.htm
Säsongen börjar närma sig, även om inte väderleken säger detsamma. Men nog kommer även den att svänga(troligen) över till det bättre inom den närmsta månaden så att vi får beträda isarna igen.
Diskussionerna om öppet SM eller ej går varma på Facebook och det är många tankar. I grunden är en kvalifiaktion via DM det bästa, men med nutidens vintrar och osäkra isförhållanden kanske vi får tänka om. Just därför att fokuset alltför ofta faller på om det skall bli öppet SM eller ej.
Dessvärre är det en fråga som också sätter Sportfiskarnas förtroende på spel bland oss pimpelfiskare ute i landet när ovissheten om förutsättningarna är så väderberoende och ett beslut är svårt att ta på förhand.
Frågan tas även upp om kvalifikationsprocenten skall höjas(30% i seniorklasserna nämns).
En förändring som kanske är oundviklig om vi fortsatt vill behålla ett deltagarantal på runt 500-600 personer på den individuella tävlingen.
Men vi skall även komma ihåg att det är en väldig skillnad på procenten som tar sig vidare på olika DM runt i landet idag.
Med en kvalifikationsandel på 15% så måste det vara 21 i en seniorklass för att fler än 3st skall ta sig vidare. Därmed så har alla klasser och distrikt med färre än 20 deltagare idag en kvalifikationsandel på över 15%. I vissa fall är den så hög som 100% i de mindre klasserna i och med det att alla medaljörer på DM tar sig vidare till SM.
Därmed skulle en höjning av procenten ge rättvisare förutsättningar över landet.
Frågan om hur man kvalificerar sig sköts idag av respektive distrikt och många olika metoder tillämpas. I vissa fall är det en tävling som är grundande och i andra fall är det både serie och ett "huvud-DM".
Ser vi även här till rättvisans skull, så bör sportfiskarna dra upp riktlinjer för hur kvalifikationerna till SM skall gå till.
Så att det är samma sak som gäller för alla distrikt och med en höjd procent för kvalifikation så kanske inte en tävling blir så slumpartad ändå?
/Erik
Kommande tävlingar
Våra sponsorer
1. Per Chefen Nilsson 550 p
2. Tomas Hulån Olsson 512 p
3. Tomas RM Larsson 496 p
4. Jonas Gustafsson 461 p
5. David Öman 456 p
Se komplett lista här
PIMPELSPORT MORMYSKA CUP 2024 - SLUTSTÄLLNING
1. Jimmi Bornström, 136 p2. Thomas Nilsson, 110 p
3. Marino Sanvincenti, 104 p
4. Greger Carlsson, 89 p
5. Magnus Andersson, 81 p
Se komplett lista här
CALLE ANDERSSON » En SM-resume och en slutsummering av Pimpelsport Cup: ”Så underbart med er podd ;-)”
Daniel » Grundkurs i tafsfiske: ”Fantastiskt bra information!. Jag och tvillingbrorsan(33 år) har precis börjat m..”
Svea » Revsunds loge: ”Min pappa är bäst❤️”
Hulån » Ny säsong och ett år till med Pimpelsport: ”Ta en startavgift för cupen. Tror dom flesta skulle vara med på det. / Hulån ”
Sigvard Bahrke » Intervju - Kaj "Kajpirken" Hagström: ”Härligt med folk som går till botten med saker. ”Kajpirken” hakar man gärna på r..”