2015 > 01

Vi kan nu med glädje avslöja att vi har en tävling med ett fint pris på gång.
Den här gången behöver ingen ta sig ut på någon is, utan ni kan lämna ert bidrag vart ni vill.

Vad tävlingen gäller, eller vilket priset är. Det kommer att avslöjas inom de närmsta dagarna. Så håll utkik!

Till tävlingen!

Läs hela inlägget »

Teknik
Fiske med tafsen kräver ett lugnare tempo och det går inte att stressa igenom massor av hål utan någon konkret plan. Man skall dock inte tro att det enbart är i gammelhål och på avfiskade ytor som tafsfisket passar. Det går utmärkt att bedriva ett sökande fiske med tafs lika väl som med trekroken.  

När man börjar med tafsfisket skall man lära sig en grundteknik. Ofta när man tar fram tafsen är det trögt och det nappar kanske några få i de hål man får fisk och många bomhål och det kan kännas väldigt slumpmässigt. Det blir enklare om man har ett rörelsemönster att falla tillbaka på så slipper man den variabeln. Min grundteknik går ut på att börja vid botten och sakta under skakning lyfta spötoppen 10cm, stanna till och fortsätta upp i två eller tre 10cm:er etapper till. Avslutar med att göra ett ordentligt ryck för att pirken skall skära ut åt sidan. Sedan börjar jag om med pirken på botten. Viktigt är att man fiskar sakta när pirken är nära botten och myskan ännu inte lämnat botten. Ibland vill fisken plocka betet från botten och dessutom rör det upp lite sediment och skapar ljud och vibrationer i vattnet. Effektivt är det i alla fall för att locka in fisk till hålet. Jag repetera lyftningar i etapper 2 -3ggr om jag inte känner någon fisk. Man behöver alltså inte sitta länge i hålen när man letar fisk. Abborren är en tacksam art på det sättet att väcker man nyfikenheten kommer den prova ta betet ganska snabbt.  

Den omvända tekniken att fiska uppifrån och nedåt är något jag använder mer och mer. Med fiske utan indikator ger den bättre kontroll på nappen och man kan även få upp tempot på nappfrekvensen om man inte går ner till botten varje gång. Börjar dock alltid med att lägga myska och pirk på botten och höjer sen snabbt till en nivå så myskan är 20cm ovan botten. Sänker under försiktiga skakningar hela vägen ner så myskan är på botten. Innan pirken är på botten men myskan är där brukar jag stanna till och skaka lite våldsammare varvat med att hålla helt still. Sedan gör man ett lockryck, här får man vara försiktig då abborren ofta kan ha tagit bete på botten utan att känt eller sett något. Sedan börjar man om uppifrån och gärna från högre nivå. Får jag fisk brukar alltid prova att släppa till en nivå strax ovan där jag fick nappet och hålla helt still tills pirken centrerat. Mycket gångbart vid vanligt pirkfiske också. 

En tredje teknik är att fiska i princip statiskt och då avser jag inte Björköfjärdsstatiskt när helt man utan rörelser väntar på napp, utan att man väljer en nivå, mestadels nära botten och kombinerar skakande, lockryck och inga rörelser. Givetvis kan man kombinera detta med att prova korta sänkningar eller höjningar samt att man fiskar av vattenpelaren uppåt genom att veva upp några varv och köra en ny omgång.  

Oavsett vilken teknik man tycker passa sig bäst så är det centrala att man minimerar rörelserna. Är man för häftig i rörelserna kommer fisken antingen tappa intresset eller så slår de på pirken istället. Då kanske man stressar igång ett par fiskar men enligt mig hade man kunnat fått betydligt fler om man lugnt väntat in fisken. Stressar man igång fisken är trekrok ett bättre alternativ.  

Beten
Framförallt är det maggot, pinkies och fjädermygglarver (bloodworms,blodisar) som man brukar använda. Väldigt viktigt att man är mån om kvalitén på betet vilken sort det än är. Bäst är fjädermygglarver med pinkies och maggot i fallande ordning. Själv fiskar jag mest med en kombo av pinkies och larver. Om jag letar lite mer aktivt efter fisken med tafs så kör jag gärna med maggot och blodisar. Då känns det som man hitta de lite mer huggvilliga och sedan byta till pinkies eller rent blodisbete för att gneta upp resterande. Desto mer stor fisk eller aggressiv fisk jag fiskar efter desto mer använder jag maggot. I Jämtland är det nästan enbart maggot blodis kombon jag använder. 

loading...

Pinkies, Maggots och fjädermygglarver. En bild på min normala beteskombo. Lyspinkie och 2 larver.

Färgen på bete kan ha betydelse ibland; exempelvis blå maggot har i många vatten fungerat mycket bra. Pinkies använder jag till 90 % lys eller bronserade(gulaktiga) men ibland fungerar röda. Viktigast är att man vågar prova runt lite eftersom ett annorlunda bete kan trigga hugg igång fisken igen. Väldigt vanligt att man får på en beteskombo och när det slutar byter man och får fisk, fisket slutar och man byter till ursprungskombon och fisken börjar åter nappa.

Man skall byta betet ofta även när det nappar bra. Nya fräscha beten verkar hålla igång fiskens intresse mer än den tid man sparar på att köra samma på alltför många. Detta gäller inte bara för blodisar som ofta går sönder efter ett par fiskar men i lika hög grad pinkies och maggot. Även fast de ser bra ut tappar de lukt och smak efter några fiskar.  Det kan vara värt att prova enbart blodisar ibland när fisken är riktigt klurig att locka till hugg. Har upplevt många gånger att man då får igång fisk som inte alls tar med pinkies eller maggot. Å andra sidan har även upplevt det omvända. 

En riktig bubblare i betesflora på vintern är mask som många börjat använda(igen?). Har fungerat utmärkt för mig vid mörtfisket men även efter abborre är det ett giftigt alternativ. Skall man på Lofspimpeln så bör man vara laddad med ett knippe mask. 

Taktik
När skall man då som tävlingsfiskare nyttja tafsfiskets fördelar. Bara för àtt det förväntas låga vikter så kan man inte säga att det är tafsen som fungerar men det ger möjlighet att prova mera då det förmodligen inte blir så stressigt att jaga de bra hålen. Generellt brukar jag planera att fiska tafs om jag tror det blir trångt och uppborrat snabbt på de fläckar man vill fiska på och om det förväntas bli låga vikter på småfisk dvs många i antal. 

En taktik är att kombinera trekrok och tafs. Man letar med trekrok och i de hål man har kontakt provar man tafsen. Då behöver man inte fiska länge med tafsen om det inte nappar. Detta tar givetvis ganska lång tid i anspråk i tävlingsammanhang men kan många gånger ge 10+ fler fiskar i ett hål man fick någon enstaka. Får man många i ett hål på trekrok är det inte säkert att man får någon alls på tafsen. Denna taktik passar bra om man skall fiska på små fiskrika områden där fisken är borrkänslig. Tävlingsfiskare brukar tala om att vårdar området och något av det mest frustrerande i dessa situationer är om det kommer några och borrar runt fläcken. Ofta slutar fisken nappa men har man is i magen kan man vänta tills man är ensam igen för fisken brukar komma tillbaka. 

Gammelhålsfiske är tacksamt för tafsfiskaren dels är punkterna där fisken står lokaliserad och dels sparar man tid på borrningen som man förlorar i tempot. Något som är väldigt vanligt vid tafsfiske är att man provar en massa hål får fisk i flertalet men ett eller flera hål ger betydligt fler än de andra. Dessa kan man sedan gå om i flera gånger medan de andra tar det slut i. Det behöver inte ha nappat bättre i dessa hål när de borrades men de verkar hålla oändligt med fisk när man går om med tafs. 

När det gäller storleken på fisken så kan tafsen var ett vinnande vapen från de minsta till de största klunsarna. Gemensamt för allt är att antalet måste vara lite lägre för hur flink man än är så tar allting lite längre tid med beten, fisket osv. Nu snackar vi dock extremer och man måste kalkylera med att man får fisk i ett jämnare tempo under större delen av tävlingen på tafsen förutsatt att man hittat ett område som håller fisk. Jag vill helst att fisken skall vara 25 - 50 när jag fiskar tafs och att det är lite djupare 3-6m. Då har man en större fördel om man får fler i hålen och det kompenserar snabbt för de färre hålen man gör. Sedan bör ju fisken vara lite försiktig så det inte nappar överallt. Är fisken större så är inte fiskesättet så viktigt utan bara man får fisk att nappa så kommer man ha en bra chans och detta ger möjligheter att experimentera med metoderna.  

Det är svårt att förklara hur man skall använda tafsfisket för tävlingar men jag har försökt ge några exempel på hur man KAN tänka. I allt som har med tävlingssammanhang i fiske att göra måste man fundera över vad jag gör annorlunda jämfört med alla andra som är med på denna tävling. Oftast handlar det om att välja ställe på sjön eller att byta område i tid men kan man hantera tafsfisket ger det massor av spännande alternativ till att hitta egna vinnande vapen. Dagar när allt gått emot och man inte riktigt orkar leta mer brukar jag använda till att putsa på tafstekniken. Väljer ett område som gett fisk tidigare på tävlingen men där inte så många är kvar så att man har många gammelhål att leta bland. Några gånger händer det till och med att man fiskar till sig en bra placering dessa gånger och då kommer givetvis tankarna om att "hade jag bara fiskat tafs lite tidigare så...". Detta är det absolut svårast momentet vid pimpelfiske, att kunna välja rätt metod vid rätt tillfälle och veta om man är på fel plats. 

Jag hoppas dessa artiklar bidragit till att beskriva hur man kan bedriva tafsfiske utifrån mina erfarenheter. Det blir lätt rörigt när man försöker skriva ner saker som sitter i ryggmärgen numera. Sen gäller det som alltid att lyssna, utvärdera och utveckla sina egna teorier för att lyckas. En kort sammanfattning av mina tips till en nybörjare; använd tunga tafspirkar, myskor med tunna sylvassa krokar, lär dig en grundteknik och var noga med betena. 

/Jesper

Läs hela inlägget »

J-E Stange har nosat upp information om SM-arrangören 2016 som nu är spikad!
Så på länken nedan slussas ni vidare för fler länkar.

http://team-orebroarna.blogspot.se/2015/01/pimpel-sm-9-10-april-2016.html

Läs hela inlägget »

I bifogat dokument finns inbjudan till Jämtcupen 2015. NYTT för i år är att alla som vill kan vara med även om man inte är medlem i en jämtländsk klubb.

Arrangör i år är Svegs SFK.

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: jämtcupen

Som bekant så korades Forellens Andreas Lundberg till Järfällamästare i helgen som var. I bifogad fil finns en sammanställning om tävlingen signerad Micke Boettge.

Läs hela inlägget »
Etiketter: tävlingsrapport

Här kommer ställningen efter 2 deltävlingar och vi kan konstatera att ledaren fortfarande heter Bernt Berggren.
Bernt som dessutom har drygat ut med 25 poäng till!

/Erik

Läs hela inlägget »
Berndt Berggren, cupen nuvarande ledare. Berndt Berggren, cupen nuvarande ledare.

På Stäkets hemsida finns det en inledande rapport om DT 2 i Pimpelsport cup att läsa. Mer om cupen imorn men ser dock ut som att Berndt Berggren återigen tar poäng!

http://www.staketssf.se/index.php/taevlingar-aktiviteter/pimpel/pimp-resultat/jarfalla-masterskapen/jaerfaella-maesterskapen-2015


/Martin

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: pimpelsport cup
Alla klassegrare ifrån dagens tävling. Alla klassegrare ifrån dagens tävling.

Dalarnas andra deltävling i DM-serien hölls på Byrviken, Leksand idag. 
Det var ganska bra uppslutning trots ganska gråkallt väder.

Byrviken som jag bara har vart på en gång tidigare och då med uselt resultat kändes lite tung sådär på förhand. Inte blev det bättre efter 10-15 bomhål i början. 

Men efter det så hittade jag lite fisk på väldigt grunt och det var bara att dra fisken ett drag upp i handen. Dessvärre var storleken inte den största, men då antalet var ganska högt i vissa hål så tog det skapligt ändå.

De två mittersta timmarna var mina bästa och jag kammade ihop 5kg och gick in med viss förhoppning på en bra placering. Särskilt då segervikten endast var dryga 5kg förra gången jag var med. 
Dessvärre så hade det nappat mycket bättre idag och min felbedömning var ett faktum.

Jörgen Danielsson hade dagens högsta vikt med 8,2kg strax före Per Morelius som hade 8kg. Per som nu har ett vädligt bra läge i serien med en 3:a och en 2:a, även om Karl-Olov Wikström leder den med 1+3.

För min del slutade det med en 13:e plats i herrklassen och jag måste erkänna att jag hoppades på lite mer, men det är svårt när man har lite för dålig koll på sjön.

Resultatlistor kommer nog ut inom några dagar, jag har lite dålig koll på alla klassegrare. De är åtminstone dokumenterade på bild.

Nya tag i morgon då det är ett gemensamt KM för Falubygden och Borlänge.

Skitfiske till er som skall på Ekolsundsviken i morgon och tampas om poäng i Cupen.

/Erik

Läs hela inlägget »

Jag fick ett mail ifrån Torsten Lund nu på eftermiddagen.
Så ta till er detta!

Det här gäller alltså till söndagen tävling på Ekolsundsviken där Järfällemästerkapen hålls. Tävlingen är dessutom den 2:a deltävlingen i pimpelsport cup.

Tyvärr har blivit lite fel på färdväg till tävlingen

Färdväg:
Åk E18 till avfart 146 Bålsta Kör mot Skokloster Hjälsta
Fortsätt på väg 263 Håll vänster mot Hjälsta ej mot Skokloster
Kör cirka 17 kilometer Sväng ej av mot Hjälsta Därefter skyltat

Stäket ber er också att samåka i möjligaste mån, då antalet parkeringsplatser inte är oändligt.

 

Läs hela inlägget »

Många ser tafsfiske som något komplicerat och svårt, när det egentligen till utförandet är betydligt enklare än trekroksfisket. Tafsfiske kan hjälpa till från de trögaste till bästa sjöarna och fångar mycket stor fisk. Jag tänkte i två inlägg gå igenom lite grundläggande kunskap om tafsfiske. Vi börjar med utrustningen och i kommande inlägg blir det teknik och taktik. 

Pirkar
Det finns en mängd pirkar som är gjorda för tafsfiske gemensamt för nästan alla är att de är symmetriska dvs båda sidor är likadana. Detta gör att de har en glidande gång i vattnet och sjunker i den vinkeln de släpps. Generellt fiskar jag med större(längre) pirkar till tafsfisket än vanligt trekroksfiske. 50 - 70mm pirkar föredrar jag och gärna lite mer tyngd i pirken då man vill ha ordentligt sträck i linan för att se nappen på linan bra. Jag kör personligen med mankanpirkar och några olika modeller av den "gamle mannen" från Finland. Pirken har inte lika stor betydelse som vid trekroksfiske då man försöker reta och stressa fisken till napp. Tafsfisket handlar mer om att låta fisken ta betet i sin egen takt och då skall man inte röra pirken onödigt mycket.

Spön
På spösidan finns det tre olika typer att prova mellan; spö utan och med nappindikator, spön med supermjuka klingor ("svajspön"). Jag kör med de två förstnämnda men har även använt svajspön. Svajspöna är lite svårare att kroka med då men ger tydliga nappsignaler så länge man gungar lite försiktigt på pirken. Vanliga spön utan indikator kräver att man kollar linan där den skär vattnet för att se nappen. Man kan tror att man skall kunna känna nappen men uppskattningsvis 75% av nappen visar sig bara som en störning eller en försiktig rörelse i sidled. De större abborrarna är i ännu högre grad försiktigare enligt mig.  

Nappindikator till vanliga spön kan göras av flera olika material. De grövsta plastfilmsindikatorerna till mormyska eller en bit silikonslang fungerar bra. Silikonslangen fäster jag genom toppöglan och drar in ca en centimeter på spöklingan. Sedan lindar jag försiktigt fast delen på klingan med en liten silvertejpremsa. Inte för hårt för då får man inte igenom linan och indikatorn böjer sig inte mjukt utan blir lätt spänstig.

Det är viktigt att längden på indikatorn eller grovleken på materialet är anpassat så indikatorn hänger nästan rakt ner när pirken är i vattnet. Givetvis spelar djupet in då men i alla fall grundare än 2m. Indikatorn använder jag bara som en skakdämpare och störningssignal. Att försöka kroka ett napp när man ser det på en indikator som står rakt ut är nästan hopplöst. Även med indikator är det viktigaste att kolla på linan för att snabbt se nappen.  

Personligen fiskar jag numera utan indikator på grundare fiske 0-4m men blir det djupare tar jag gärna ett med indikator. Svajspön har jag tillsvidare lagt åt sidan. 

Mormyska och krokar
Traditionellt skall myskorna vara lätta och diskreta i färgerna men här finns det många varianter att testa då det inte är ett speciellt utforskat område. Jag tillhör dock de som bara ser myskan som en transportör av betena så därav mina tips. Kroken skall vara vass och tunn i godset med fördel gjord på någon krok gjord för mete av småfisk. Detta för att betena inte skall gå sönder när man trär på de och att de skall kroka vid minsta lyft av spöt. Krokskaftet skall vara långt och en tumregel är att avståndet från krokspets till innerst på böjen skall vara kortare än avståndet från kroppen på myskan till krokspetsen. Kort avstånd från kropp till spets är inget jag fått att fungera om inte fisken biter väldigt bra men då funkar ju också allt.
 

loading...

Från vänster; Hemgjorda färgmyskor, Blåmyskor, Vimpirken myskor, Mankan 51 bred och finska tafspirkmodeller

Att myskorna är lätta gör att de faller långsammare när pirken kommit ner vilket är en bra trigger för sega abborrar. Dessutom får man lättare knutar på tafsen med tunga då de kan slå runt. Jag använder 90% myskorna med hål genom kroppen till tävlingsfisket när man mestadels är ute efter småfisk. Om jag riktar in mig på större fisk så väljer jag gärna en med ögla då de med hål har en tendens att kunna nöta av linan efter en tids användning vilket ofta visar sig när en bättre fisk skall krokas. Till större fisk har jag oftare myskor med lite mer kropp och färg. 

Knutar och tafsar
Lindimensionen på tafsen beror ju på vilken storlek på fisk man är ute efter. Till småfisk kör jag som standard 0,16mm men använder ända upp till 0,22mm på blåmyskor då man får lite olika egenskaper på rörelsemönstret beroende på hur stel tafsen är. Tafsen fäster jag på pirken med en snapper eller en kort panglänk, kedja där den nedre snappern tagits bort. På detta sätt kan man ha färdiga tafsar med lite olika krokstorlekar, tafslängder och modeller att prova eller snabbt byta ut en skadad eller förlorad myska. Man kan även göra en ögelknut det viktiga är att myskan kan falla ner obehindrat. Fasta knutar vill gärna vandra runt på på pirköglan och det ger en liten båge uppåt på tafsen vilket stör kontakten med myskan. En liten detalj som är oväsentlig för de flesta fiskare men i tävlingssammanhang skall allt optimeras.

Myskorna med ögla knyter jag ögelknut eller fast. Man skall bara se till att myskorna är välbalanserade så kroken pekar rakt ut 90grader från tafsen. Myskorna med genomgående hål knyter jag en spade end kroks knut. Genom hålet uppifrån, lägg linan längs krokskaftet och forma en ögla vid krokböjen. Greppa öglan och krokskaftet och Linda sedan linan 5-8 varv runt krokskaftet. Linan skall sedan genom linöglan som bildas vid krokböjen. Fukta och dra åt försiktigt. Det är väldigt lätt att tunna linor tjorvar sig och då hänger myskan hursomhelst. Tafsen skall bli helt rak och myskan var i våg.

Tre gånger genom låser linan sedan fyller man på med halvslag på krokskaftet

En annan knut många gör är att gå igenom hålet uppifrån 2 ( helst 3 ggr) och sedan gör man så många halvslag man vill över krokskaftet. Funktionen på det är inte bara att säkra knuten utan förhindrar också att betena glider upp på krokskaftet.

Längden på tafsarna brukar jag hålla inom 1,5 – 2ggr pirklängden eller 10 – 15cm. Endast i undantag fiskar jag med kortare tafsar. Längre kan jag använda om jag fiskar statiskt.

/Jesper

Läs hela inlägget »
Etiketter: tafsfiske

Till er som har tänkt delta på Pimpelsport cups andra deltävling till helgen. Vi hade tidigare under kommande tävlingar fel info vad gällde startplats osv för Järfällamästerskapet. Nu finns den riktiga att ta del av!

Läs hela inlägget »
Etiketter: pimpelsport cup

Här kommer en fråga från Marcus Wikström som vi hoppas någon kan svara på?

Hej!

Kommer ni ihåg att jag frågade om sådana där pimpelsitsar, som norrmän och svenskar har använt sig utav i bland annat NM? Skrylla med trätapp för avlivning av småfisk. Jag frågade efter ett foto på denna lilla trätapp… Anssi hade aldrig hört om dessa (om jag minns rätt) och Öyvind tror jag glömde bort saken.Vi har en tävling om en vecka, som hör till projektet ”Ansvarsfullt Fiske”, där vi gärna skulle ha velat visa ett fotografi på en sådan tapp…


Någon som vet nått om detta?
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: pimpel

Här kommer en ny inbjudan till Sm i Norsjö. detta pga av de nya klassindelningarna m.m. som beslutades på tävlingsmötet i nov.

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: sm

Benny Påven Jansson hittade grovabborren på Grängen och vann tämligen överlägset Woxnadalens insatstävling som lockade ett 50-tal? fiskare. Påvens segrarvikt var 8,9 kg.

Damklassen vanns av Ruth Backeby på 2,5 kg, veteranklasserna vanns på 3-4 kg. Får återkomma med segrarna där.
Resultatlistor lär komma i om kort.

Själv var jag i motsatt ände av sjön som Påven och istället för grovabborre drog jag väll 250-300 tusenbröder som resulterade i 5,7 kg och en 3:e plats. Bra träning inför sm om inte annat!

/Martin

Benny Påven Jansson t.v. och Andreas Forsblom t.h. hade dagens två högsta vikter.
Läs hela inlägget »
Etiketter: resultat

Vill du också vara med och tippa vilka som vinner alla klasser i den individuella SM-tävlingen på Runn?

Gå då in på Tomas Leijons blogg och följ instruktionerna.

 

Läs hela inlägget »

Här kommer en ny pimpelrapport ifrån helgen i Stockholm.

/Erik

Läs hela inlägget »
Krister Bergman tillsammans med dagens totalsegrare Karl-Olov Wikström Krister Bergman tillsammans med dagens totalsegrare Karl-Olov Wikström

Idag tog Karl-Olov Wikström sin andra seger för helgen, då han plockade hemma första deltävlingen i dalarnas DM-serie med segrarvikten 9,6kg.

Bäste dam blev inte helt oväntat Lotta Engvall på 7,3kg.

För egen del så började tävlingen bra då jag hade ca: 5kg efter två timmar, men då slutspurten uteblev så började det dessvärre med en plump i serien.

Dagens resultatlista.


/Erik

Läs hela inlägget »

Här är nyheten som hela pimpelsverige har väntat och hoppats på.

Den 22:a mars firat Hedsjöpimpeln 20 år.
tävlingstiden är som vanligt 11-14.

http://www.laget.se/RAMSJOFVO

Läs hela inlägget »

Vi fick ett dokument av Ole Boman på mail idag, ett dokument som säkert kan vara till hjälp för arrangörer på tävlingar när det gäller de nya klassindelningarna.
 

Läs hela inlägget »

Jag fick ett meddelande av Mago Göransson, tävlandes för Ovansiljan i Dalarna.
Så jag antar att det främst gäller fiskare i Dalarna.

Mago skall göra en beställning av Ryggsäckar ifrån Finland, av typen som är på bilden(den vanliga). 

Är det någon mer som är intresserad så skall ni vända er till
Mago på mail eller ta konakt med honom på Dalarnas DM1 nu på söndag. 

/Erik

Läs hela inlägget »

Vid dagens tävling för daglediga med start vid Källviken så vann S-O Holmberg totalt på 5,8kg enligt rapport.
Jan Björkman vann herrklassen på 3,7kg.
Sista pris i äldre herrveteran gick på 3,4kg.

Källviken ligger ju på Falusidan av Runn, men vi får hoppas att fisken börjar komma igång på "SM-sidan" också. Så får alla tävlande en rolig dag om knappa månaden!

/Erik

Läs hela inlägget »

Här kommer en länk till filmen där Rapala Pro Guide och Jörgen Storm ansvarar för en ungdomstävling som gick parallellt med Norarycket helgen som var.
 

Läs hela inlägget »

Lukas Lahtinen skickade oss denna fantastiska välgjorda film om hur man limmar sin chenillekrok. Bifogar även en annan film om tävlingsfiske som Lukas har gjort.

Om även du har filmer eller kanske vill bidra på något annat sätt till tipssidan är du mer än välkommen att kontakta oss.

Läs hela inlägget »
Etiketter: film

Fick detta mail av Anssi Lehtevä på Sportfiskarna i morse. Ett förtydligande angående Sportfiskarnas klassindelningar fr.o.m. år 2015.

Hej allihopa!

Efter en rad turer fram och tillbaka med olika besked både från folk där ute men även från mig så är det nu nedan information som gäller framöver och inget annat!

Veteranklassen framledes kommer att vara enligt följande. Enligt beslut och tillägg på tävlingsmötet. Mötet fattade ett beslut i motion 30 gällande alternativ 2 med tillägget att gränsen för veternklassen/ äldre veteranklassen skulle gå vid 69. Dvs från det år man fyller 70 så är man äldre veteran.

Efter som motionen ”30” är skriven som den är och det är det ni fattade beslut om på mötet utan tillägg annat än gällande den övre gränsen så blir det en korrigering även av veteranåldern från herrklassen med ett år uppåt.

Formuleringen av regeln utifrån motionen blir således framöver:

Klassindelning: Pimpel och mete:
Veteran är man från och med det året man fyller 56 tom det året man fyller 69. Äldre veteran är man från och med det året man fyller 70 och uppåt.

Förtydligar också att de två öppna SM ”pimpel och mormyska 2015” vilka vi beslutat att genomföra kommer att fiskas efter de NYA 2015 reglerna och inget annat. Då vi inte har något styrande DM från året innan så blir då de nya reglerna implementerade omedelbart. Vet att det innebär ett visst extra arbete för en del som redan skickat in deltagare underlag till framförallt SM pimpel 2015.

Vad det gäller de nya reglerna/förutsättningarna för ansökan om handikappkorten så kommer även information om dessa inom kort. OBS.  Alla nya lättnader som folk med behov behöver MÅSTE det göras en ny ansökan på.

Nytt möte om knappa två år, vet att det på sociala media har diskuterats om det eventuellt skulle vara en bra idé att genomföra tävlingsmötet 2016 tidigare på året. Vårt argument för att köra tävlingsmötet i november har varit att det under denna perioden är väldigt begränsat med tävlingar runt om i landet vilket troligen bidrar till att vi får fler att ställa upp på mötet. Inkom gärna med synpunkter på detta?

Mvh och förhoppningar om att vi nu skingrat en rad frågeställningar!

Anssi

Skickar slutligen med länken till protokollet från Sportfiskarnas tävlingsmöte.
http://www.sportfiskarna.se/LinkClick.aspx?fileticket=DpOA884LA5M%3d&tabid=501


/Martin

Läs hela inlägget »
Etiketter: sportfiskarna

Här kommer en rapport ifrån vår Korre Micke Boettge i Stockholmsområdet.
Rapporten hittar ni i PDF:en här nedan.

Under arkiv finns en rubrik som heter "Rapporter Stockholm", där finns fler rapporter som Micke tidigare har gjort, det kommer dessutom ramla in fler där allt eftersom.

/Erik

Läs hela inlägget »

Såhär ser den preliminära ställningen ut efter den första deltävlingen på Norasjön.
Dagens deltagarantal var 163 stycken.

Totalt
Berndt Berggren 163
Leif Eriksson 143
Ove Rosén 128
Mikael Engvall 118
Jonas Gustafsson 113
Jesper Dyberg 108
Andreas N Möller 103
Jan Erik Persson 98
Britt Lindgren 93
Jan Erik Stange 88

Damer
Britt Lindgren 9
Rosie Thörne 5
Lotta Engvall 1

Juniorer
Jocke Eriksson 7
Samuel Larsson 2
David Eriksson 1

Läs hela inlägget »
Etiketter: pimpelsport cup
Dagens överlägsne segrare Berndt Berggren Dagens överlägsne segrare Berndt Berggren

När den första deltävlingen av Pimpelsport Cup avgjordes idag så stod Bernt Berggren som överlägsen segrare.

Bernt som dessutom slog till med ett ståtligt sjörekord fick upp hela 12,7kg. 4kg mer än tvåan.

Resultatlistan finns här om ni är mer nyfikna på hur det gick.


Vi får även tacka dagens arrangör Nora Gyttorp med PO Eriksson i spetsen för ett fint genomfört arrangemang.


/Erik

Läs hela inlägget »

Ny länk till SM-sidan finns här.
Vi har haft fel länk tills idag.
Den gamla var den rätta ifjol, men nu är det den här som gäller.
http://www.visitdalarna.se/sv/sodradalarna/temasida/pimpelsm/
Här finns även starlistor att gå igenom.

En artikelt i Dalademokraten finns också att läsa för den som är intresserad.

/Erik

Läs hela inlägget »

Saxat från Tomas Leijons blogg:

Viktigt att tänka på gällande Norarycket är att det blir en knatte-tävling för barn upp till 16 år som under ledning av självaste Jörgen Storm skall fiska emellan 12 och 14. Alla barn välkommna. Så passa på att tala om för så många som möjligt om detta erbjudande till alla som ni kan tänkas har något barn eller känner något barn som vill prova på detta. Kul ställe att göra sin pimpeldebut på och under sådan ledning kan väl inget gå fel. Sedan finns det ett fint prisbord till de startande junisarna. Se till att pimpelfisket blir den folkfest det förtjänar.

Förbannat bra intiativ! Och när man ändå är inne på förebilder vad gäller att lotsa fram barn och unga så är inte herr Leijon så pjokig själv heller. Vore fler som er Jörgen och Tomas hade vi fått trängas t o m på Storhamrasjön...!;)

/Martin

Läs hela inlägget »

Idag var det uppskattningsvis runt 100 deltagare återigen.
Vilket är riktigt roligt och det lär bli något liknanden på söndagens Noraryck på Norasjön.

Om vi tar dagens tävling så är det inte mycket att rapportera för egen del, mer än en massa tomhål. Vi som gick ner mot Rankhytteviken och Strand valde helt enkelt fel håll.

De som gick mot Vika-byn och "Runn hållet" lyckades desto bättre.
Jag vägde aldrig in och stannade inte heller på prisutdelningen, men jag TROR det gick såhär. Rätta mig om jag har fel!

Dagens högsta vikt hade Karl-Olov Wikström ifrån Smedjebacken, K-O som fick 8,7kg. Strax före Falubygdens Lars Jansson som vägde in 8,5kg.  
Nyårsnappssegraren Jonas Gustafsson blev tre i herrsenior på nästan samma vikt som på Ösjön, 7,8kg.

Bäste Herrveteran blev Krister Bergman som hade 7,8kg. 
Bäste Äldre Herrveteran blev S-O Holmberg som hade någonstans mellan 5 och 6kg.

Den högsta damvikten jag hörde innan jag åkte var det Rosie Thörne ifrån Borlänge som hade. 4,6kg hade hon.

Resultat

/Erik
 

Läs hela inlägget »
Fjolårets vinnare: Janne Johansson t.v. på bilden. Fjolårets vinnare: Janne Johansson t.v. på bilden.

Nu är jul och nyårsfirandet över för denna gång och därför känns det angenämnt att släppa upplägget för årets Pimpelsport cup-Sverigeserien!

Cupen kommer avgöras inom ramen för 15 deltävlingar, spridda över vårt avlånga land. I år krockar dessutom ingen av DT vilket flera DT gjorde i 2014 års cup och som vi såg som en brist då. Annars är det mesta sig likt mot 2014 års cup.

DT1 i cupen avgörs inom ramen för Norarycket den 11 jan!

Mer nyfiken på årets Pimpelsport cup? Se här!

Läs hela inlägget »
Etiketter: pimpelsport cup

Har ni missat den nya pimpelfilmen från Sportfiskarna med nordiska mästarinnan Matilda Leijon? Se den NU i så fall!

Läs hela inlägget »
Etiketter: film

Idag blev det en ny bekantskap.
Jag(Erik) och Jonas Elfstrand begav oss ner till kulan på Ekolsundsviken.
86 st startande för dagen verkade vara ler än väntat för arrangören Enköping.

Jag gick rakt över viken ifrån starten och började där. Det var många andra som började där också och de flesta fick fisk direkt ifrån start. Men jag hade det svårt och det tog säkert 10 hål innan jag fick den första och då var det nog några som redan var uppe i 1-2kg.
Men det var ingen islossning för mig där utan kräftgången fortsatte den dryga förstatimmen och jag fick se några ha riktigt fina hål.

Till sist fick jag nog och bytte sida till startsidan och började få lite fisk ganska långt ut på lite djupare.
Lyckades även få en abborre på 5hg och tappa en större, så jag blev kvar i det området resten av tävlingen. Men jag fick ingen riktig fart på fisken. Jag vet inte om jag helt enkelt var på fel ställe eller om det hade något att göra med mig eller mina grejer. För när jag bytte till tafs med 1,5 timme kvar började jag genast få fler i hålen.
Det var dessvärre för sent och jag fick bara ihop 6,1kg.

En som lyckades bättre var Rolf Lindfors som jag fiskade med på slutet, vann äldre herrveteran med sina 9,1kg. Rolf lyckades även få en abborre på kilot bakom ryggen på mig.

Bäst för dagen var veteranen Sven Larsson (??) med sina dryga 11kg.
Herrklassen plockade Lasse Sundberg hem på 10,4kg. Noterbart är att 14:e pris gick på 7,9kg. Så det var väldigt hårt där uppe i toppen i alla klasser.

Bäste dam blev Britt Lindström (??) med sina 6,7kg.

Sammanfattningsvis så kan jag säga att det var en rolig tävling och ett roligt vatten som jag förhoppningsvis kommer besöka igen. Dessvärre var mina besök på Mälaren för få innan detta och jag förlorade en fin placering redan under första halvan av tävlingen. Jag hoppas dock på bättre lycka nästa gång jag ska där neråt på tävling, förhoppningsvis redan i vinter.

/Erik




Läs hela inlägget »

För er som inte har facebook, så kommer här resultaten ifrån gårdagens tävling.
Det är inga kompletta listor. Men topp 10 i de största klasserna och jag antar att det är alla i de mindre klasserna.

Resultatet är plockat ifrån borlänges facebook-grupp.

/Erik

Läs hela inlägget »

Allt fler har under de senaste veckorna kommit ut på isarna och allt fler väljer att ta häftiga och vackra kort från sina turer.

Skicka in era kort till info@pimpelsport.se på era bilder så skapar vi ett snyggt bildkollage/arkiv här på sidan!

Angående tävlingsrapporter så kan varken vi eller våra korrar skriva rapporter från alla tävlingar som pågår runt om i landet. Men ju fler tävlingsrapporter vi får in, desto roligare läsning skapas. Därför hoppas vi att ni skickar in rapporter, bilder och/eller resultat till oss på info@pimpelsport.se.

Läs hela inlägget »
Dagens klassegrare Dagens klassegrare

Idag hade de som ville chansen till genrep på Ösjön där "2014:s" lag-SM går. 

Jag skulle gissa på att det var runt 100? deltagare som tog chansen också när de beträdde isen.

Bäst för dagen blev Jonas Gustafsson ifrån arrangörsklubben Borlänge. Jonas fick 7,7kg. Dagens näst högsta vikt hade Tommy Wadlund ifrån Leksand med sina 6,4kg. 
Bäste dam blev Linda-Maria Lundin på 3,1kg, en vikt som hon fick nästan allt i ett hål.
Bäste junior blev Erik Bjurström.

I övrigt var det ganska dåligt fiske och vissa blev näst intill utan.
10:e vikt totalt låg nog på strax över 3kg, så det säger ju en del om hur ojämnt fisket var.

Så med andra ord finns det förhoppningsvis många abborrar kvar till SM.


/Erik

Läs hela inlägget »

Kommande tävlingar

Våra sponsorer

loading...
PIMPELSPORT CUP 2024


1. Per Chefen Nilsson 550 p 
2. Tomas Hulån Olsson 512 p
3. Tomas RM Larsson 496 p
4. Jonas Gustafsson 461 p
5. David Öman 456 p
Se komplett lista här

PIMPELSPORT MORMYSKA CUP 2025 - 4/18

1. Mankan Andersson, 55 p
1. Marino Sanvincenti, 55 p

3. Frode Nerberg, 47 p
4. Jimmi Bornström, 43 p
4. Johan Axelsson, 43 p
Se komplett lista här

Senaste kommentarer